Agris.cz - agrární portál

„Maso“ uměle vypěstované v laboratoři

10. 12. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Nizozemští vědci doufají, že se jim už v příštím roce podaří vypěstovat v laboratorních podmínkách první burger.

Nizozemskému cévnímu biologovi profesorovi Dr. Mark Postovi z maastrichtské univerzity se ve spolupráci s jeho vědeckým týmem podařilo vyvinout v laboratorních podmínkách z kmenových buněk svaloviny prasat (získaných z jatečných odpadů) pomocí speciální technologie (kmenové buňky se kultivují v živinovém koncentrátu, „krmí“ se kmenovými buňkami z nenarozených jedinců koní) vepřové maso. Dosud se podařilo vypěstovat v Petriho miskách svalovině podobné proužky dlouhé 2,5 cm a široké 0,7 cm. Stejně jako svaly se pak proužky posilují opakovaným natahováním až dosáhnou stejné konstituce jako opravdové svaly.

Proužky „masa“ jsou však velmi bledé a nevypadají příliš chutně, jejich konzistence je rozbředlejší. Důvodem je skutečnost, že neobsahují žádnou krev a obsah myoglobinu (bílkovina vázající železo) je velmi nízký. V současné době proto vědecký tým hledá možnost, jak obsah myoglobinu zvýšit.

Mark Post, který patří mezi průkopníky v této vědecké disciplině, se domnívá, že by se pomocí uměle vypěstovaného masa do budoucna mohly vyřešit problémy světového hladu a ochrany životního prostředí (redukce emisí skleníkových plynů, úspora zdrojů jako je půda, voda a živiny). Současnou živočišnou výrobu vědec hodnotí jako trvale neudržitelnou. Zásadní překážkou však je vysoká cena takto vyrobeného masa, protože náklady na vysoce kvalifikované odborníky, laboratorní vybavení a zdlouhavost a pracnost metody jsou zatím enormní.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 10. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:19