Agris.cz - agrární portál

LČR mohou dokončit tendry, ÚOHS zrušil předběžné opatření

12. 12. 2011 | ČTK

Lesy ČR mohou uzavřít s vítězi tendrů smlouvy na lesnické práce od roku 2012. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení a zrušil předběžné opatření, které v uzavírání smluv LČR bránilo. Antimonopolní úřad "neshledal nesoulad se zákonem ani důvody pro uložení nápravného opatření nebo sankce", sdělil dnes ČTK mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

"Lesy ČR ihned zahájí kroky k urychlenému uzavírání smluv a očekávají vstřícný a konstruktivní přístup od účastníků veřejné zakázky," uvedl Boublík. ÚOHS v říjnu vydal předběžné opatření, který tendr pozastavil. Státní podnik proti tomu podal rozklad. Uvedl, že antimonopolní úřad jedná protiprávně. Hlavní výhradu podniku byla, že v rozhodnutí ÚOHS o zahájení správního řízení a vydání předběžného opatření nebylo napsáno, na základě čeho se tak stalo.

Vítězové tendrů mají zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat. Tímto systémem se ve státních lesích hospodaří od ledna letošního roku a podle LČR to je jeden z hlavních důvodů letošního výrazného růstu zisku. Za devět měsíců roku hrubý zisk podniku dosáhl dosud nejvyšších 4,97 miliardy korun a za celý rok 2011 by podle Sýkory měl být kolem šesti miliard korun. Loni měly LČR zisk 3,13 miliardy korun před zdaněním.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest dala v tendru nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich.


Zdroj: ČTK, 12. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:17