Agris.cz - agrární portál

Logo s českou vlajkou už může používat téměř 1000 výrobků

12. 12. 2011 | ČTK

Počet výrobků označovaných logem s českou vlajkou a nápisem "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou" se blíží 1000. Používat na obalech svých produktů jej může již 27 společností. ČTK o tom informovala mluvčí Potravinářské komory (PK) Dana Večeřová. Od začátku prosince může nově označení užívat 62 výrobků od osmi potravinářských společností.

"O logo mají velký zájem i další společnosti, jak členové, tak nečlenové Potravinářské komory ČR, a to velké podniky i malé rodinné firmy," uvedla Večeřová, podle níž je dle tohoto zájmu zřejmé, že zdůraznění tuzemského původu výrobků má pro potravináře velký význam.

Základní podmínkou pro udělení práva používat logo s vlajkou je zpracování produktu na území České republiky a dodržení stanoveného podílu hlavní suroviny z tuzemských zdrojů, který se u jednotlivých kategorií liší.

Aby mohlo získat certifikát například maso, musí pocházet ze zvířat chovaných a poražených v ČR a být získáno bouráním ve schváleném závodu na území ČR, u masných výrobků je podíl českého masa stanoven na 70 procent. Podíl mléka z Česka u mléčných výrobků činí 90 procent, pekařský výrobek pak musí obsahovat nejméně 55 procent hlavních složek tuzemského původu. Logo komora uděluje na tři roky, poté je možné prodloužit užívání o další tři roky. V případě, že by výrobce porušoval podmínky pro udělování značky, může mu být právo k jeho užívání Potravinářskou komorou odebráno.

Tuzemští zemědělci a potravináři se v poslední době rozhodli začít více bojovat proti rostoucím dovozům potravin. Zesílili proto aktivity, jejichž pomocí chtějí tento stav zvrátit. Také čeští zákazníci se v poslední době začali více zajímat o kvalitu a původ toho, co jedí. Potravináři přesto upozorňují, že stále nejsou takovými "potravinovými vlastenci" jako Francouzi či Rakušané, kteří jednoznačně preferují národní výrobky.

Nový marketingový nástroj potravinářů se státní vlajkou letos přibyl k například již osm let fungující značce kvalitních potravin Klasa nebo označení Regionální potravina.


Zdroj: ČTK, 12. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:44