Agris.cz - agrární portál

Zemědělské odbory se zatím nedohodly s podniky na růstu mezd

12. 12. 2011 | ČTK

Zemědělské odbory se zatím nedohodly s agrárními podnikateli ohledně růstu mzdových tarifů v příštím roce, potvrdili dnes po jednání ČTK zástupci obou zúčastněných stran. Zatímco odbory požadují zvýšení tarifů v průměru o 3,8 procenta, zemědělské firmy nabízejí růst o 1,2 procenta. K dalšímu jednání obě strany znovu zasednou před Vánoci.

Odboráři se dnes s podnikateli dohodli zatím jen na navýšení minimálního příspěvku na penzijní připojištění ze současných 250 na 350 korun, sdělil ČTK šéf odborů Bohumír Dufek s tím, že další schůzka se zemědělskými svazy se uskuteční 21. prosince.

Odboráři svůj požadavek ohledně růstu mzdových tarifů zdůvodňují tím, že domácnostem podle odhadů odborů v příštím roce meziročně vzrostou nezbytné výdaje za teplo, elektřinu, jídlo či bydlení o více než 3,5 procenta.

"Oni navrhovali 3,8 procenta, náš návrh byl 1,2 procenta," uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Dnes zopakoval, že zvýšení DPH u potravin v roce 2012 a snížení kupní síly obyvatel povedou k tlakům na snížení výkupních cen zemědělských komodit. "Z tohoto ohledu jsme opatrní," zdůvodnil Pýcha postoj podnikatelů.

Za zemědělské podnikatele vede kolektivní jednání Českomoravská agrární konfederace, která sdružuje Zemědělský svaz ČR a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. Kolektivní smlouva vyššího stupně bývá závazná pro všechny podnikatele v zemědělství, lesnictví a rybářství s více než 20 zaměstnanci. Zemědělský svaz odhaduje počet takovýchto zaměstnanců zhrub na 80.000.

Průměrná mzda v tuzemském zemědělství loni vzrostla o 3,3 procenta na 18.644 Kč, tedy výrazněji než průměrně rostly platy v Česku. I tak ale finanční ohodnocení lidí pracujících v odvětví zůstalo jen na zhruba třech čtvrtinách celorepublikového průměru.

Počet lidí pracujících v zemědělství se stále snižuje. Zatímco v roce 1948 pracovalo na území Česka, Moravy a Slezska v oboru 1,3 milionu obyvatel, loni to bylo již jen 132.000.


Zdroj: ČTK, 12. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:06