Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 12.12.2011

13. 12. 2011 | Agris

Zemědělské odbory se zatím nedohodly s podniky na růstu mezd

Zemědělské odbory se zatím nedohodly s agrárními podnikateli ohledně růstu mzdových tarifů v příštím roce, potvrdili dnes po jednání ČTK zástupci obou zúčastněných stran. Zatímco odbory požadují zvýšení tarifů v průměru o 3,8 procenta, zemědělské firmy nabízejí růst o 1,2 procenta. K dalšímu jednání obě strany znovu zasednou před Vánoci. Odboráři se dnes s podnikateli dohodli zatím jen na navýšení minimálního příspěvku na penzijní připojištění ze současných 250 na 350 korun, sdělil ČTK šéf odborů Bohumír Dufek s tím, že další schůzka se zemědělskými svazy se uskuteční 21. prosince. Odboráři svůj požadavek ohledně růstu mzdových tarifů zdůvodňují tím, že domácnostem podle odhadů odborů v příštím roce meziročně vzrostou nezbytné výdaje za teplo, elektřinu, jídlo či bydlení o více než 3,5 procenta.

FAO očekává ve světě rekordní sklizeň pšenice

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) očekává v tomto roce rekordní sklizeň pšenice. To vyplývá z aktuální zprávy organizace z 8. prosince. Ve své analýze počítá FAO s globálním sklizeným množstvím 694,8 milionů tun. Tím by nová sklizeň pšenice překonala předchozí výsledek o 6,5 % (42,5 mil. t) a zároveň i dosavadní rekordní sklizeň z roku 2009/10 o 1,4 % (10,2 mil. t). Oproti poslednímu odhadu z listopadu zvedli experti FAO svou prognózu téměř o 4 %.

Fondy výrazně zredukovaly sázky na růst cen zemědělských komodit

Hedge fondy zredukovaly sázky na růst cen zemědělských komodit na nejnižší úroveň za posledních 27 měsíců. Příčinou jsou zprávy o vysoké produkci. Data Commodity Futures Trading Commission odhalila, že množství spekulativních pozic napříč 11 zemědělskými produkty pokleslo v týdnu končícím 6. prosince o 3,6 procenta na 258 071 opcí a futures. To je nejnižší úroveň od září 2009. Sázky na růst cen kukuřice propadly o 11 procent na 17 měsíční minimum. Světové ceny potravin monitorované OSN poklesly v listopadu již pátým měsícem v řadě.

Brambory: Královna české kuchyně

O co jsou ochuzené země, kde se brambory buď vůbec nepěstují nebo je jich na místních polích jako šafránu. Skutečnost, že jsou nejlepší a nejlevnější potravinový koncentrát na světě, je jednou z mnoha předností. Mají ze všech potravin největší sytící efekt, jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, obsahují sacharidy, bílkoviny a tuky ve vyváženém poměru. A co teprve jejich bílkovina. Patří pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin k nejhodnotnějším bílkovinám rostlinného původu. Bramborám patří i jedinečná kuchařka a právem o jejich květu básní fotografové. Zvykli jsme si brambory brát jako něco samozřejmého a jako levný doplněk naší stravy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 13. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:21