Agris.cz - agrární portál

Suchý podzim může mít negativní dopad na úrodu zemědělců z Hané

14. 12. 2011 | ČTK

Suchý podzim, který zaznamenali meteorologové, by mohl podle odborníků negativně ovlivnit zemědělskou úrodu v Olomouckém kraji. Největší dopad sucho může mít na ozimy zaseté v pozdější době, zatím však nelze odhadovat, jak velké škody způsobí, řekl ČTK ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč.

"Včasně zaseté ozimy povrch půdy zakryly, sucho by proto na ně nemělo mít tak velký dopad. Hrozí jim však nebezpečí viróz. Velkým problémem, a to u méně i více vzrostlých porostů, jsou hraboši, kterým toto počasí vyhovuje," uvedl Porč.

Nepřízeň počasí by mohla podle něj způsobit škody na ozimé pšenici, ječmeni, žitu či ozimé řepce. "Co se týče hrabošů, škody se dají očekávat i u víceletých pícnin," řekl ředitel olomoucké Agrární komory. Doplnil, že nedostatek vláhy je na polích vidět, na některých jsou praskliny až ve velikosti pěsti.

Pěstitelům obilovin z Olomouckého kraje letos meziročně vzrostla podle odhadů Českého statistického úřadu produkce obilovin. Na základě zjišťování k 15. říjnu ji statistici odhadli na 645.553 tun, v roce 2010 to bylo 520.048 tun.


Zdroj: ČTK, 14. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:34