Agris.cz - agrární portál

Reuters: Kaviár patří nově k luxusním švýcarským delikatesám

15. 12. 2011 | ČTK

Kaviárový mistr Tobias Felix oblečený v chirurgickém bílém oděvu rozřezává šedivou kůži jesetera na stole před sebou, aby předvedl nejnovější švýcarskou luxusní delikatesu. Za 250 gramů nové pochoutky pojmenované Oona (v keltštině výjimečný) zaplatíte 1275 franků.

Produkt se objevil díky nápadu inženýra Petera Hufschieda využít horského potoka, který vytéká u severního konce železničního tunelu Loetschberg s teplotou 20 stupňů Celsia, k chovu ryb zvyklých na teplou vodu. Před šesti lety bylo do těchto vod vypuštěno 35.000 sibiřských jeseterů, kteří vyprodukovali 300 kilogramů kaviáru na letošní zimu.

Švýcarsko má druhý největší počet milionářů na světě, 9,9 procenta, jak uvádějí statistiky společnosti Boston Consulting Group, a Švýcaři patří k největším světovým konzumentům kaviáru na hlavu.

Rybí farma ve Frutigenu v kantonu Bern hodlá rozšířit svůj chov až na 60.000 jeseterů, což by umožnilo výrobu tří tun kaviáru ročně. Dvě tuny by byly určeny na vývoz.

"Už jsme dostali objednávky z Ruska, Hongkongu a Abú Zabí," říká Andreas Schid, vedoucí marketingu a prodeje společnosti Oona. "Souvisí to z části s tím, že Švýcarsko má dobrou pověst z hlediska kvality," dodává. V kaviárových laboratořích, udržovaných na teplotě mezi čtyřmi a sedmi stupni Celsia, se tato delikatesa spojovaná s ruskými cary sbírá pouze rukama.

Nejdřív jsou jeseteři prohlídnuti zvláštním ultrazvukem, jestli už jsou jikry zralé a připravené ke konzumaci. Když se z ryby odstraní, Felix je procedí přes železné síto, aby se oddělily od blány a zbavily se zbytků krve.

"Je to trochu jako prát zlato, jen je to černé," popisuje Felix, jediný švýcarský kaviárový mistr, který říká, že ho nikdy neomrzí ochutnávat tuto pochoutku. "Je to skvělé. Platí mě za to, že jím každý den kaviár."

Pak použije velkou pinzetu, aby vyndal jikry, které nemají správnou barvu. Pak přidá ke kaviáru sůl, aby dostal na povrch vlhkost a kuličky se pak lesknou jako černé perly.

Oona prodává čtyři druhy kaviáru. Číslo 101, nejlepší kaviár, obsahuje jikry vybrané ručně s minimálním průměrem 2,6 milimetru a tvoří asi pět procent celkové výroby. Sklenička s 30 gramy stojí 215 švýcarských franků (4475 korun).

Vzhledem k tomu, že kilo kaviáru obvykle obsahuje asi 60.000 až 75.000 jiker, čajová lžička s deseti jikrami, každá o velikosti několika milimetrů, stojí jeden frank (asi 20 korun). To je cena, která patří spíš k hornímu konci na ceníku výrobců kaviáru.


Zdroj: ČTK, 15. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:25