Agris.cz - agrární portál

Některé české farmy možná nesplní normy klecí pro slepice

15. 12. 2011 | ČTK

Někteří čeští drůbežáři budou mít problémy splnit normy týkající se klecí pro slepice. Podle ministra zemědělství Petra Bendla jim budou hrozit postihy. Česko v EU bojuje za to, aby dávno dohodnuté normy plnili všichni bez rozdílu. Zemědělcům plnícím pravidla totiž hrozí znevýhodnění vůči konkurenci, která do nich neinvestovala. Praha se v této souvislosti obává dovozu levnějších vajec z Polska, což by mohlo mít vážné dopady na české drůbežáře.

V ČR se na změny dohodnuté už v roce 1999, které začnou platit od ledna, většina farmářů připravila, což je stálo nemalé náklady. Třeba v sousedním Polsku ale bude množství farem, které tak zatím neučinily a k požadovanému termínu asi neučiní.

Tito drůbežáři by pak ale mohli do ČR dovážet levnější vejce, čemuž chce Praha zabránit. Ukazuje se ale, že potíže možná budou mít i někteří čeští producenti vajec. "Přes ujišťování drůbežářů, že splní všichni tuto směrnici, to vypadá, že by všichni splnit nemuseli," řekl Bendl o českých farmářích.

V ČR začala daná směrnice platit se vstupem do EU, který se uskutečnil v roce 2004. Až do konce letošního roku ale platí přechodné období.

Většina českých farmářů už pravidla pro zlepšení životních podmínek nosnic zavedla, což pro ně ale znamenalo výdaje. Jenže zemědělci v několika státech unie termín s velkou pravděpodobností nestihnou. Mezi těmito zeměmi je třeba Belgie, Francie, Španělsko, Rumunsko i sousední Polsko. Celkem by mohlo jít o více než desítku zemí.

"Máme obavu zejména z polských vajec... Tam máme signály, že ty obohacené klece nakonec nedodrží," řekl dnes Bendl v Bruselu, kde o tomto problému jednal i s německou ministryní, jejíž země má podobné obavy jako ČR. Společně s dalšími budou od zemí, kde řada farem normy nesplní, požadovat, aby jim poskytly údaje o množství takových drůbežáren a jejich jménech. "Aby naše kontrolní orgány v souladu s pravidly hospodářské soutěže v EU byly schopny zasáhnout," vysvětlil Bendl.

Ministr podotkl, že bude chtít, aby orgány jako celní správa, veterináři či potravinová inspekce dohlížely na to, zda není trh s vejci pokřiven.

"Budou využívány pravomoci postihnout ty, kteří dlouhodobě vědí, že ta směrnice platí," vzkázal i českým farmářům Bendl. "Měli sedm let (ČR do EU vstoupila v roce 2004) na to, aby se tomu přizpůsobili," dodal. "My je považujeme za vejce nelegální a bude zcela na veterinární správě, aby využila svých pravomocí," dodal o vejcích z farem, které nebudou plnit normy.


Zdroj: ČTK, 15. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:46