Agris.cz - agrární portál

Litovelský pivovar zřejmě rozšíří produkci o pšeničné pivo

16. 12. 2011 | FinančníNoviny.cz

Pivovar Litovel zřejmě rozšíří svoji produkci o pšeničné pivo belgického typu, které podle vedení závodu zatím nevyrábí žádný z pivovarů minimálně na území Moravy. První dvě várky nového piva litovelský pivovar uvařil v těchto dnech ve svém minipivovaru, který otevřel v polovině roku. Pšeničné pivo zřejmě uvede na trh příští rok.

"Díky tomu, že máme minipivovar, si můžeme dovolit testovat různé druhy piv. Vařením pšeničného piva navazujeme na místní tradici, protože v Litovli se k vaření piva používala i pšenice do 50. let. Pro nový druh piva jsme se ale rozhodli i proto, že obliba pivních speciálů v poslední době roste. Chceme jít se světem," řekl dnes novinářům sládek litovelského pivovaru Petr Kostelecký.

Na výrobu nového produktu s názvem Litovelský WIT pracovníci pivovaru použili ječný i pšeničný slad, speciální chmel s odlišným obsahem hořkých látek a kvasnice, které používají belgické pivovary. "Pivo je vařeno podle původní belgické receptury. Je kvasnicové a jeho stupňovitost je 10,6 stupně. Zatím máme uvařeno 400 litrů tohoto piva, tyto první dvě várky budou moci v pivovaru ochutnat naši štamgasti a návštěvníci při exkurzích," uvedl Kostelecký.

Podle ředitele závodu Lumíra Hynečka pšeničné pivo nebude zatím běžně dostupné. Na trhu by se mohlo objevit až příští rok. "Zvažujeme, že ho budeme v první fázi dodávat v sudech do našich restaurací Litovel Clasic," řekl ředitel pivovaru.

S novinkami přicházejí na trh i další tuzemské pivovary. Například vyškovský pivovar, který letos převzala společnost Czech Beverage Industry Company, před Vánoci připravil raritu svrchně kvašený světlý speciál Jubiler India Pale Ale. Pivovar Janáček z Uherského Brodu uvedl před časem na trh nové desetistupňové pivo Perun v lahvích.

Pivovar Litovel, který patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel, loni vystavil zhruba 160.000 hektolitrů piva. Letos jeho vedení očekává asi desetiprocentní nárůst odbytu.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 16. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:14