Agris.cz - agrární portál

Soud zastavil stíhání trojice v případu údajně zkaženého masa

18. 12. 2011 | ČTK

Pražský městský soud zastavil stíhání trojice obžalovaných zaměstnanců Hypernovy podezřelých z manipulace s dobou trvanlivosti masa. Podle soudu je trestní stíhání promlčeno. ČTK to řekla mluvčí městského soudu Martina Lhotáková. Podle obžaloby Jiří Kaleš, Jiřina Šajánková a Petr Voráček v roce 2005 opakovaně manipulovali s dobou trvanlivosti masa a masných výrobků v pobočce v pražských Nových Butovicích. Promlčecí lhůta byla tři roky.

Případ se před městským soudem objevil již popáté. Obvodní soud pro Prahu 5 totiž trojici vždy obžaloby zprostil, protože se podle něho neprokázalo, že by se skutek stal. Odvolací soud mu však případ pokaždé vrátil. Naposledy to bylo letos v dubnu s odůvodněním, že prvoinstanční soud důkazy zhodnotil neobjektivně.

"Podle mého názoru se případ vleče tak dlouho, protože na městském soudu jsou někteří soudci, kteří tam už dávno nemají co dělat. Konkrétně pan soudce Petr Stutzig," uvedl v červenci po zprošťujícím verdiktu advokát Stanislav Devátý. Nyní však v odvolacím jednání rozhodoval senát vedený soudcem Tomášem Stuchlíkem.

Trojice byla podezřelá z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Vedoucí pracovník masného úseku hypermarketu Kaleš a dva řezníci údajně nařizovali svým podřízeným, aby přebalovali maso s prošlou dobou použitelnosti, štítkovali ho etiketami s novým datem trvanlivosti a vraceli zpět do regálů k prodeji. Pokud byly produkty již natolik zkažené, že zapáchaly a viditelně se rozkládaly, nechali je prý naložit do marinády a tepelně upravit nebo použít k výrobě uzenin. Případ odstartoval jeden z řezníků pražského obchodu Jaroslav Strnad, který natočil maso v hypermarketu skrytou kamerou. Záběry odvysílala televize Nova spolu s jeho výpovědí o tom, jak prý musel prošlé výrobky přeštítkovávat. O několik dní později se v podobném smyslu vyjádřily i některé další zaměstnankyně masné sekce Hypernovy.

Tehdejší zaměstnanci Hypernovy mohli prý výrobou potravin způsobit nejrůznější onemocnění a intoxikaci nebo dokonce ohrozit životy lidí. V masu se totiž podle jednoho ze znaleckých posudků přemnožily bakterie, které způsobují například salmonelu nebo listerii.


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 17:53