Agris.cz - agrární portál

Ekologové přistihli myslivce, který líčil zakázané pasti

16. 12. 2011 | Denik.cz

Ekologové z Plzeňska přistihli muže, který u myslivecké odchovny divokých kachen u Starého Smolivce na jižním Plzeňsku líčil zakázané čelisťové pasti na zvířata.

Tak zvaná železa položil přímo jeden z myslivců, řekl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. Ekologům se podařilo pořídit i důkazy a věc nahlásili policii a veterinární správě.

Past našli ochránci přírody náhodně, její použití je podle Makoně v rozporu s několika zákony. Čelisti byly u schválně vytvořeného otvoru v plotě. Vyskládaný tunel z kamení navedl zvíře přímo do díry pod pletivo a do natažených želez. Past byla nejméně několik měsíců u odchovny divokých kachen na oploceném rybníčku za vsí. Myslivci zde chovají kolem dvou stovek kachen divokých se zastřiženými křídly. Umělý nadstav zvěře, která je navíc handicapovaná, protože nemůže létat, je lákavou potravní nabídkou pro dravce a šelmy. Právě na ně byla past nalíčená.

Těžké prokazování

„Máme s prokazováním podobných trestných činů jen ty nejhorší zkušenosti, proto jsme nechtěli nechávat nic náhodě,“ uvedl Makoň. Ochránci přírody proto instalovali poblíž pasti skrytou fotopast. „Ta reagovala na každý pohyb kolem sledovaných želez a bezpečně zaznamenala jak pachatele, tak jeho protizákonné konání. Zachytila celkem 70 použitelných fotografií z devíti návštěv na lokalitě,“ řekl.

Zajištěný fotomateriál je podle něj dostatečně průkazný, doplňuje ho navíc fotografie zmrzačené kachny nechtěně chycené do želez. Policejní mluvčí Libor Pilař potvrdil, že policie případ prověřuje pro podezření z trestného činu týrání zvířat. Nikdo ale zatím není stíhán.

„Celý případ je o to závažnější, že tímto zakázaným způsobem lovu vědomě lovila osoba znalá zákona, která dokonce z příslušných paragrafů složila odbornou mysliveckou zkoušku, má lovecký lístek a je členem mysliveckého sdružení,“ dodal ekolog.


Zdroj: Denik.cz, 16. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:03