Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 16.-18.12.2011

19. 12. 2011 | Agris

ČSÚ: V obchodech výrazněji zdražily papriky, zlevnily pomeranče

V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky. Na pultech obchodů byly k dostání za 45,05 koruny za kilogram, zdražily tak o 4,66 koruny, tedy o téměř 12 procent. Zlevnily naopak pomeranče, uvedl ČSÚ. Cena pomerančů klesla o 7,19 procenta na 27,62 Kč/kg. Dražší byly také šunkový salám a eidamská cihla. Za salám si lidé v průměru připlatili o pět korun více, stál 120,56 Kč/kg. Cena eidamu stoupla o 5,18 koruny za kilogram na 125,16 Kč/kg, zvýšila se tak o 4,32 procenta. ČSÚ pravidelně porovnává ceny mezi kraji.

Sněmovna umožnila přístup občanům EU ke státní půdě

Občané zemí EU, Norska, Švýcarska, Lichtenštejnska nebo Islandu se v budoucnu zřejmě snáze dostanou k tuzemské státní zemědělské a lesní půdě. Počítá s tím novela zákona o prodeji státní půdy, kterou dnes v závěrečném čtení schválila sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát. Předloha souvisí se schválenou novelou devizového zákona, která zrušila zákonné omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince. Dnes přijatou novelu podpořilo celkem 134 poslanců napříč stranami. Proti nehlasoval nikdo. Novela má také zabezpečit prodej zemědělských pozemků farmářům, kteří na nich již hospodaří.

Sněmovna schválila novelu zákona o osivu

Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákona o osivu. Tato novela se týká především podmínek sběru a prodeje osiv určených k ochraně přirozeného prostředí. Jde o osivo užívané převážně v národních parcích či chráněných krajinných oblastech. Novelu nyní dostane k projednání Senát. Jde hlavně o semena lučního kvítí a rostlin z horských luk. Novela zavádí povolení, která obchodníkům s tímto osivem bude vydávat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Zájemce o toto povolení bude muset ústav informovat o množství osiva, pro které žádá o povolení, a o výměře a umístění plánovaných lokalit sběru.

Ministr zemědělství Bendl v Bruselu vystoupil proti svazování rozvoje venkova další administrativou a hájil peníze na investice pro české rybáře

Podpora rozvoje venkova v rámci reformy Společné zemědělské politiky byla jedním z témat, o kterých diskutovali ministři zemědělství na dnešním zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu. Českou republiku v této oblasti čeká zásadní úkol v podobě obhajoby dostatečné výše finančních prostředků pro náš venkov po roce 2013 a vypořádání se s nadměrnou byrokracií. Ministři členských zemí Evropské unie se také věnovali návrhu Evropské komise o novém fondu pro námořní a rybářskou politiku EU na období let 2014 až 2020, ze kterého budeme podporovat aktivity našich rybářů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 19. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 12:20