Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 19.12.2011

20. 12. 2011 | Agris

Rada ministrů ŽP uctila památku Václava Havla

V Bruselu se na svém pravidelném zasedání sešli ministři životního prostředí Evropské unie. Polský ministr Marcin Korolec jako předseda Rady nechal na úvod jednání minutou ticha vzpomenout památku Václava Havla. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa měl na úvod zasedání krátký projev, ve kterém zmínil hlavní atributy Havlova života. Jménem české vlády a českých občanů také svým kolegům poděkoval za projevy úcty. Ministr měl dále v Bruselu před zasedáním Rady bilaterální schůzku se svým polským protějškem Marcinem Korolcem. Jednali spolu o klimatu a výstupech z Durbanské konference. Ministři se také dohodli na dalším vzájemném setkání, které by se mělo uskutečnit v druhé polovině ledna, kdy chtějí dále diskutovat aktuální body česko-polské spolupráce a společné priority.

Klaus podepsal novelu o ohrožených druzích zvířat

Prezident Václav Klaus dnes stvrdil svým podpisem novelu o ohrožených druzích zvířat, která mimo jiné stanoví pravidla obchodu s produkty z tuleňů. Část týkající se tuleňů vychází z evropského nařízení, které stanovilo definici tuleňů a výrobků z nich obšírněji - je vztažena na jedince všech druhů ploutvonožců. Jiné jsou i některé podmínky pro uvádění produktů z tuleňů na trh. Sankce za jejich porušení má ukládat Česká inspekce životního prostředí. Dosavadní právní úprava regulovala obchod s výrobky z tuleňů tří druhů vymezených zákonem (tuleň grónský, čepcol hřebenatý a lachtan jihoafrický).

Zemědělci odpracují třikrát více hodin přesčas než je průměr v ČR

Nejvíce přesčasů letos odpracovali Češi zaměstnaní v zemědělství, lesnictví a rybářství. Pracovníci v tomto odvětví průměrně pracují 10,9 hodin měsíčně přesčas, což je trojnásobek celorepublikového průměru. Ukázaly to aktuální statistiky MPSV za třetí čtvrtletí roku 2011. V současné době se zároveň zvyšuje poptávka ze strany zemědělských a lesnických firem po softwarových řešeních, které usnadňují agendu spojenou s přesčasy. V České republice odpracovali zaměstnanci průměrně 3,7 přesčasových hodin za měsíc. Vyplývá to z výsledků měření odpracované pracovní doby ve mzdové sféře za 3. kvartál letošního roku. Žebříček přesčasových hodin vedou zaměstnanci v oblasti zemědělství, lesnictví a rybářství.

SZPI: Vinařské firmy mají zaplatit milionové pokuty

Templářské sklepy Čejkovice a Vinium mají zaplatit milionové pokuty. Uložila jim je za uvádění produktů neznámého původu do oběhu a další provinění Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Templářské sklepy Čejkovice mají zaplatit pět milionů korun. Je to nejvyšší sankce, kterou může SZPI uložit. Pokuta je už pravomocná. Vinium má zaplatit milion korun, verdikt zatím není definitivní. Firma se proti pokutě odvolala. Informace ČTK potvrdila SZPI až na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 20. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:29