Agris.cz - agrární portál

MZe: Při nesplnění norem na klece hrozí farmám milionové pokuty

20. 12. 2011 | ČTK

Drůbežářům, kteří by v roce 2012 prodávali vejce od slepic chovaných v klecích nesplňujících nové normy EU, mohou hrozit až několikamilionové pokuty, uvedlo dnes na dotaz ČTK ministerstvo zemědělství. Ministr zemědělství Petr Bendl v minulém týdnu připustil, že také někteří čeští drůbežáři budou mít problémy splnit normy týkající se klecí pro slepice. Podle dnešního vyjádření MZe požadavek na klece nesplní jen zanedbatelný počet chovatelů.

Chovatelé, kteří do konce roku nestihnou klece vyměnit, nebudou smět uvádět vejce na společný unijní trh. Navíc ztratí nárok na státní dotace. "Ministerstvo zemědělství a příslušné dozorové orgány jsou připraveny zamezit umístění takových vajec na trh všemi dostupnými prostředky," sdělil ČTK mluvčí MZe Jan Žáček. Právě možná ztráta odbytu vajec má podle MZe být hlavní motivací drůbežářů ke splnění požadavků na klece.

"Čeští chovatelé, kteří by nestihli vyskladnit nosnice z nepovolených technologií chovu ke konci tohoto roku, budou dále potrestaní podle platné legislativy," uvedl Žáček. U porušení některých paragrafů veterinární legislativy hrozí chovatelům pokuta do výše jednoho milionu Kč. Vzhledem k tomu, že může nastat kombinace přestupků může však celková suma pokuty vzrůst.

Česko přitom v EU bojuje za to, aby dávno dohodnuté normy plnili všichni bez rozdílu. Zemědělcům plnícím pravidla totiž hrozí znevýhodnění vůči konkurenci, která do nich neinvestovala. Praha se v této souvislosti obává dovozu levnějších vajec z Polska, což by mohlo mít vážné dopady na české drůbežáře.

Většina českých farmářů už pravidla pro zlepšení životních podmínek nosnic zavedla, což pro ně ale znamenalo výdaje. Jenže zemědělci v několika státech unie termín s velkou pravděpodobností nestihnou. Mezi těmito zeměmi jsou třeba Belgie, Francie, Španělsko, Rumunsko i sousední Polsko. Celkem by mohlo jít o více než desítku zemí. V ČR začala daná směrnice platit se vstupem do EU, který se uskutečnil v roce 2004. Až do konce letošního roku ale platí přechodné období. Ministr podotkl, že bude chtít, aby úřady jako celní správa, veterináři či potravinová inspekce dohlížely na


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 08:12