Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: Na jižní Moravě je nejvíce zemědělských subjektů

20. 12. 2011 | ČTK

V Jihomoravském kraji je největší počet zemědělských subjektů ze všech regionů. Je jich 3448, tedy zhruba sedmina všech zemědělských firem a soukromníků v ČR. V zemědělství pracuje 25,3 tisíce lidí. Na dnešní tiskové konferenci v Brně to řekli zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ). Kraj má také největší podíl na celkové zemědělské produkci, tvoří 12 procent.

Většina zemědělců v kraji jsou fyzické osoby. S tím podle statistiků souvisí i vysoký podíl žen, které tento sektor zaměstnává. Mezi kraji je na jižní Moravě vůbec nejvyšší. V zemědělství pracuje 36 procent žen. "Nejvíce se tak přibližujeme tomu, co je typické například Polsku, tedy rodinným farmám," uvedla Helena Kratochvílová z ČSÚ. V kraji podle ní zbylo 59 zemědělských družstev. Většina zemědělců jsou starší lidé, mladí podle Kratochvílové o práci v zemědělství zájem příliš nejeví.

Dominantní je postavení regionu v rozloze vinic. Statistici tento ukazatel sledují už od roku 1920. Za tu dobu se plocha plodících vinic zvýšila 2,8krát. Dnes vinice v regionu tvoří 94 procent všech českých vinic. Téměř polovina republikové rozlohy vinic je na Břeclavsku, 19 procent na Hodonínsku a 18 procent na Znojemsku. Z celkového počtu subjektů, které se zabývají rostlinnou výrobou, pěstuje vinné hrozny 62 procent firem.

Kraj má prvenství dál v ploše ovocných sadů. V regionu jich je pětina z celkové rozlohy. Především jde o meruňky. V kraji je 82 procent meruňkových sadů a 73 procent všech českých broskvoní. "K méně známým faktům patří to, že polovinu slunečnicových polí v zemi najdeme také na jižní Moravě. Slunečnice pěstovaná na semeno a kukuřice na zrno významně převyšují produkci v ostatních krajích," uvedla Kratochvílová.

Živočišná výroba je v regionu zaměřená především na chov drůbeže a prasat. "Specifikum je hlavně v oblasti pěstování prasat a drůbeže. Souvisí to s malou výměrou trvalých travních porostů. Chov prasat a drůbeže není vázán na půdu," uvedla Kratochvílová. Chovem prasat se zabývá 37 subjektů. V kraji jsou významné i chovy krůt a pštrosů.


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 00:58