Agris.cz - agrární portál

MZe předloží vládě zprávu kritizující průběh transformace PF

20. 12. 2011 | ČTK

Ministerstvo zemědělství ve středu předloží vládě zprávu o transformaci Pozemkového fondu ČR (PF ČR), v níž kritizuje nedostatečně rychlý průběh klíčové proměny fondu i plýtvání veřejnými prostředky. Pozemkový fond má koncem roku 2012 skončit a sloučit se s pozemkovými úřady.

Do té doby měl úřad zeštíhlit, a to včetně agendy. Podle původních plánů měl vydat restituentům pozemky, aby státu zůstaly jen ty strategicky důležité, nebo ty, jenž stát blokuje pro vyrovnání s církvemi.

Ze zprávy, kterou má ČTK k dispozici, vyplývá, že řediteli fondu Radimu Zikovi (ODS) se úkol připravit fond na sloučení nedaří dostatečně plnit a vypořádat restituční nároky při současném tempu nestíhá. Navíc fond vypisuje veřejné zakázky, které mají delší dobu plnění než je jeho plánovaná existence, tedy sahají až za rok 2012.

Fond v příštím roce plánuje snížit počet zaměstnanců o 75 proti letošnímu roku tak, aby k 1.lednu 2013 počet systematizovaných pracovních míst dosáhl 725. Tento záměr však podle zprávy neodpovídá usnesení vlády z března 2008. "Působnost a agenda PF ČR má být postupně utlumována k dosažení zbytkové agendy, tomu však neodpovídá dosavadní tempo snižování počtu zaměstnanců ani velký objem agend, majetku, pomalé tempo dokončování restitucí," stojí v dokumentu. Ministerstvo ve zprávě mimo jiné kritizuje dva tendry. První na zakázku za 140 milionů, ve které si fond kupuje právní služby na čtyři roky, a pak soutěž na stavební práce v hodnotě půl miliardy, které mají skončit dva roky po ukončení činnosti fondu. Jak již dříve uvedl mluvčí fondu Ivo Vysoudil, je uzavření smluv nyní pozastaveno. Fond jejich oprávněnost hájí s tím, že jejich cílem byla úspora.

Návrh výdajů rozpočtu na příští rok je navíc o 100 milionů korun vyšší než letošní rozpočet. Tyto prostředky přitom nejsou rozpočtově stanoveny na krytí výdajů určených do oblastí zabezpečení transformace PF ČR.

Přes poměrně rozsáhlou kritiku ministerstvo v závěru zprávy konstatuje, že ukončení činnosti PF ČR k 31. prosinci 2012 je splnitelné. "A to za předpokladu, že tomuto cíli budou odpovídat manažerská opatření PF ČR a hlavní pracovní úkoly budou revidovány podle nově definovaných jmenovitých úkolů řediteli PF ČR pro rok 2012," uzavírá MZe dokument.

Transformace Pozemkového fondu ČR, který má od roku 2013 být nahrazen nově vzniklým Státním pozemkovým úřadem, má v roce 2013 přinést státnímu rozpočtu úsporu zhruba 200 milionů Kč. Vyplývá to z odůvodnění připravovaného návrhu zákonu o Státním pozemkovém úřadu. Nový úřad má nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, které dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.

Na existenci zprávy jako první upozornil koncem listopadu server Aktuálně.cz. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) následně uvedl, že požádá vládu, aby sestavila krizový tým, který bude na hospodaření fondu důkladně dohlížet.


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:02