Agris.cz - agrární portál

Jak se orientovat v nabídce kečupů na našem trhu

20. 12. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Požadavky na kvalitu

Požadavky na kvalitu českých kečupů jsou stanoveny národním předpisem, tento se však nevztahuje na kečupy dovezené ze zemí Evropského společenství, a proto kvalita „evropských“ kečupů může být někdy odlišná od českých, v závislosti na předpisech jednotlivých členských zemí.

České kečupy (ale i kečupy dovezené z tzv. „třetích“ zemí, rozuměno z jiných zemí než zemí Evropského společenství) musí obsahovat nejméně 12 % sušiny a z toho nejméně 7 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou, kečupy označené jako Prima, Extra, Speciál musí dokonce obsahovat nejméně 30 % sušiny a z toho nejméně 10 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou.

Kečupy mohou být dokonce v případě kečupů se sníženým obsahem energie slazeny i náhradními sladidly jako například sacharinem, aspartamem či sukralosou.

Označování výrobků

Všechny kečupy, tedy české, evropské či dovezené ze třetích zemí musí být náležitě označeny. V první řadě musejí být označeny zařazením do skupiny – a tou je v případě kečupů skupina „zeleninové protlaky“.V blízkosti názvu nebo ve složení výrobku musí být u příslušné složky uvedeno množství rajčat v hmotnostních nebo objemových procentech.

Přídatné látky musí být ve složení výrobku označeny kategorií do které spadají (například konzervační látky či náhradní sladidla) a dále názvem nebo kódem (např. kyselina sorbová nebo E200, kyselina benzoová nebo E210, sukralosa nebo E955, aspartam nebo E951) – pouze v případě modifikovaného škrobu stačí slova „modifikovaný škrob“.

Pakliže kečup obsahuje náhradní sladidlo aspartam, musí být na obale upozornění pro osoby trpící fenylketonurií - „obsahuje zdroj fenylalaninu“.

Dále na obale nesmí chybět údaje o podmínkách skladování kečupů.

Vlastnosti kečupů

Při koupi kečupů je třeba vzít v úvahu, co od výrobku očekáváme – zda dáváme přednost potravině bez chemické konzervace a umělých sladidel – v tomto případě zvolíme kečup klasicky slazený cukrem a balený ve skle nebo balený do speciálního průhledného plastu technologií horkého rozlivu. Pokud více přihlížíme k ceně a k pohodlnému servírování, nejspíš zvolíme kečup chemicky konzervovaný a plněný do červených plastů.

V případě hlídání štíhlé linie se zase spíš poohlédneme po kečupu se sníženým obsahem energie, slazeném náhradními sladidly.

Pokud na cenu příliš nehledíme a budeme vyhledávat co nejvyšší kvalitu, bude nás zajímat obsah rajčatové sušiny, v tomto případě potom zvolíme kečup označený jako Prima, Extra, či Speciál s obsahem minimálně 10 % rajčatové sušiny.

Vyznavači zdravé výživy pak zřejmě sáhnou po kečupu BIO, neobsahujícím většinou žádná zahušťovadla, soleném často mořskou solí a slazeném například třtinovým cukrem.

V neposlední řadě při koupi kečupu vybíráme také podle toho, zda je kečup jemný čili sladký nebo ostrý.

(Zpracovala: Ing. Jiřina Hrabálková)

Zdroj: SZPI


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 20. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 03:43