Agris.cz - agrární portál

Nizozemci kupují výrazně více bioproduktů

21. 12. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V nizozemských supermarketech stoupl v meziročním srovnání odbyt ekologicky vyrobených potravin v prvních třech kvartálech roku 2011 o 27 procent.

Ve srovnání s loňským rokem stoupl v nizozemských supermarketech odbyt ekologicky vyrobených potravin v prvních třech kvartálech roku 2011 o 27 procent.

To oznámila oborová organizace Bionext se sídlem v Zeistu u Utrechtu. Podle údajů Bionextu vzrostl biosegment v tomto časovém období z 228 milionů EUR na 291 milionů EUR.

Nejistota ohledně dalšího hospodářského vývoje tak zjevně spotřebitele neodradila od nákupu většího množství biopotravin než v minulém roce. Jednatel Bionextu Bavo van den Idsert posuzuje vývoj velmi rozporuplně. Růst trhu je pozitivní, poptávka však již několik let stoupá podstatně rychleji než nabídka domácí provenience.

Van den Idsert lituje, že nizozemští zemědělci nepostřehli šanci odbytu a příjmu a nechopili se příležitosti. Perspektivy pro podniky, které přešly na ekologický způsob hospodaření, jsou podle Bionextu velmi dobré.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 21. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 04:36