Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 21.12.2011

22. 12. 2011 | Agris

Káva vystřelila vzhůru kvůli zásobám

Káva typu Arabica obchodovaná v New Yorku se včera vyšplhala na týdenní maximum. Na vině je očekávání poklesu produkce v Brazílii a Kolumbii, což jsou vůbec nejvýznamnější pěstitelé kávy na světě. V případě brazilské úrody se určitý pokles v příští sezóně dá očekávat, vzhledem k rekordní letošní úrodě. Kolumbie pak, dle odhadů, v marketingovém roce začínajícím 1. říjnem vyprodukuje 8,5 milionu pytlů kávy. Přičemž ještě červnový odhad počítal s hodnotou 10,5 milionu pytlů.

SZIF zrušil kvůli pochybnostem tendr na podporu značky Klasa

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pozastavil kvůli pochybnostem tendr na komunikační podporu značky pro kvalitní tuzemské potravinářské výrobky Klasa na léta 2012 a 2013 s předpokládanou cenou 327 milionů korun. Důvodem byly námitky ze strany jednoho z uchazečů, kterým fond vyhověl. „Při kontrole jsme zjistili, že by nebyla dodržena zákonná lhůta pro vyřízení případných dotazů jednotlivých účastníků. Je to spíše formální záležitost, ale pro jistotu jsme to zrušili,“ řekl deníku E15 mluvčí SZIF Petr Hlavatý. Nové výběrové řízení bude vypsáno v průběhu ledna, dodal.

Čeští zemědělci obdrží do konce roku 2011 v rámci přímých plateb téměř 20 miliard korun

Ministr zemědělství Petr Bendl informoval o stavu vyplácení přímých plateb, mezi které mimo jiné patří SAPS (jednotná platba na plochu), LFA (méně příznivé oblasti), Top-Up (národní doplňkové platby), SSP (oddělená platba za cukr). Žadatelé do konce roku dostanou přibližně 20 miliard korun. O tyto platbu mohou požádat zemědělci každoročně do termínu 15. května formou Jednotné žádosti na Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF). K dnešnímu dni bylo vydáno celkem 26 373 rozhodnutí na hlavní platbu přímých plateb, kterou je SAPS. SZIF předpokládá, že celková částka vyplacená na SAPS do konce roku bude činit zhruba 16 miliard korun.

Mzdové tarify v zemědělství vzrostou v příštím roce o 2,2 pct

Mzdové tarify v zemědělství vzrostou v příštím roce v průměru o 2,2 procenta, u dělnických profesí o tři procenta. Vyplývá to z kolektivní smlouvy vyššího stupně, kterou dnes podepsali zástupci zemědělských odborů se svazy agrárních podnikatelů. ČTK to potvrdily obě strany. Kromě růstu tarifů budou upraveny některé zaměstnanecké benefity. "O sto korun na celkem 350 korun vzrostla částka, kterou budou zemědělští podnikatelé přispívat zaměstnancům, kteří mají uzavřeno penzijní připojištění," řekl ČTK šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 22. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:57