Agris.cz - agrární portál

Zvěřina získá známku kvality, lidem to pomůže v orientaci

23. 12. 2011 | ČTK

Zvěřina získá známku kvality. Má to pomoci spotřebitelům v orientaci. Známku získá pouze čerstvý, správně ulovený a hygienicky ošetřený kus s uvedením lokality původu. Uvedla to dnes v tiskové zprávě Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, jejíž Institutu ekologie zvěře se na zavedení známky podílí společně se Státní veterinární správou a ministerstvem zemědělství. Systém značení a používání loga začne příští rok nejdříve v Jihočeském kraji.

Podle odborníků český zákazník bývá ohledně zvěřiny v obchodech a restauracích často klamán a ten nejlepší úlovek se k obchodníkům a provozovatelům restaurací stěží dostane.

"U zvěřiny, která získá tuto garanci kvality, bude zákazník informován, z jaké části zvěře maso pochází, bude uveden region ulovení a bude garantováno, že kus byl dle veterinárního zákona uloven náležitým způsobem a i hygienicky ošetřen," uvedl vedoucí Institutu ekologie zvěře Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Miroslav Vodňanský. Podle něj zejména zvěřina dovážená z mimoevropských zemí nemá dostatečnou kvalitu.

Zvěřina podle odborníků patří svým vysokým podílem bílkovin a nízkým obsahem tuku k vysoce hodnotným potravinám. "Jedinečnost její kvality spočívá i v tom, že pochází ze zvěře žijící volně v přírodě a její výživa není závislá na přísunu rostlinných produktů ošetřených pesticidy, jako je tomu u domácích zvířat chovaných pro masnou produkci," uvedl Vodňanský.


Zdroj: ČTK, 23. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 11:11