Agris.cz - agrární portál

Firmě Dendria zmizely z plantáží desítky jedlí, zloděje prý zná

23. 12. 2011 | FinančníNoviny.cz

Devět desítek kavkazských jedlí za nejméně 50.000 korun ukradl v minulých dnech zloděj z plantáží lesnické firmy Dendria z Nového Města pod Smrkem na Liberecku. Nyní mu za to hrozí až pět let vězení, informovala dnes ČTK policejní mluvčí Ludmila Knopová. Podle vedení firmy stál za krádežemi bývalý zaměstnanec. Při další krádeži vánočních stromků se prý pachatele dokonce podařilo chytit.

Uvnitř ohrad byly označené jedle, které se měly vyřezat a skončit na vánočním trhu. Pachatel ale část stromků ze dvou ohrad ruční pilkou uřezal a odvezl. U první přelezl plot a vyřezané jedličky přes něj přehazoval. "U druhé ohrady byl pohodlnější, plot na jednom místě rozpletl a tímto otvorem odnášel vyřezané stromky, které naložil do nějakého většího vozidla," uvedla Knopová. Pak i s desítkami jedlí zmizel, dodala.

Ukradené stromky měřily od 150 do 220 centimetrů. Podle jednatele firmy Iva Machoviče letos společnost krádežemi přišla asi o 200 stromků. "Dřív se to stávalo ojediněle. Mizely spíš jednotlivé kusy, ale letos bych řekl, že to bylo organizované a že to bylo ve velkém," řekl Machovič ČTK. Za krádežemi podle něj stál bývalý zaměstnanec, který pak se stromky dál obchodoval. "My jsme ty lidi nakonec i chytili, ale jinde, když začínali řezat," dodal.

Vánoční stromky z plantáží firmy se prodávají na severu Čech, ale také v Praze nebo ve Středočeském kraji. Plantáže má ve Frýdlantském výběžku na více místech a zabránit krádežím je obtížné. Rok od roku je jich totiž víc. V tom příštím by se jim firma podle Machoviče chtěla bránit rozmístěním fotopastí nebo pomocí postřiků, po jejichž aplikaci začnou stromky v teple zapáchat.

V libereckých nákupních centrech se letos před Vánoci jedle prodávají podle výšky a kvality v cenovém rozmezí zhruba od 300 do 1000 korun.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 23. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:27