Agris.cz - agrární portál

Pravidla pro ekologické zemědělství budou od ledna jednodušší

29. 12. 2011 | ČTK

Pravidla ekologického zemědělství budou od ledna jednodušší než dosud. Novela, která začne platit od Nového roku, má také zkvalitnit systém kontroly biofarem. Novelu v minulosti kritizovala Agrární komora. Podle pravidel ekozemědělství se v Česku hospodaří již na více než desetině zemědělské půdy.

Novela má mimo jiné zjednodušit registraci nových ekologických zemědělců včetně zrušení tisícikorunového správního poplatku za podání žádosti o registraci. Zákon také ministerstvu zemědělství nově umožní kontrolním organizacím, které dohlížejí na ekofarmáře, v případě zjištěných pochybení ukládat pokuty až čtvrtmilionu korun.

Ekologičtí zemědělci se již v současnosti musejí podřizovat speciálním kontrolám svého hospodaření. Mohou si přitom vybírat, která ze tří ministerstvem pověřených institucí je bude kontrolovat. Nejsou-li s kontrolní organizací spokojeni, budou moci v budoucnu přejít k jiné.

Prezident Agrární komory Jan Veleba v listopadu novelu označil za nedostatečnou. Nová právní úprava podle něj ekofarmáře dost nemotivuje k tomu, aby pouze nepobírali dotace, ale produkovali potraviny. Veleba mimo jiné kritizoval skutečnost, že majitelé sadů obhospodařovaných podle pravidel ekologického zemědělství často pobírají dotace, aniž by produkovali ovoce. Ministerstvo zemědělství o dva týdny později uvedlo, že pravidla pro vyplácení dotací v ekologických sadech v příštím roce zpřísní.

Ekologických farmářů i půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství v Česku přibývá. Podle zásad ekologického zemědělství hospodařilo letos v srpnu 4022 zemědělců, zatímco na začátku letošního roku jich bylo 3517. Plocha ekologicky obhospodařovaných pozemků vzrostla od počátku roku do konce srpna ze 448.202 na 483.176 hektarů.

Podíl ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy se tak v Česku zvýšil z lednových 10,55 procenta na 11,4 procenta v srpnu a patří k nejvyšším v Evropě. Biopotraviny přesto na tuzemském trhu s potravinami mají podíl necelé jedno procento, většina z nich navíc stále pochází z dovozu.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 04:46