Agris.cz - agrární portál

Ve velkochovu u Domažlic jsou prý přeplněné klece,firma to odmítá

29. 12. 2011 | ČTK

Více slepic v klecích, než povolují normy, odhalilo plzeňské ekologické sdružení Děti Země ve velkochovu nosnic firmy Česká drůbež ve Velkém Malahově na Domažlicku. Byl tam opět porušen zákon, řekl ČTK Martin Hyťha z plzeňské pobočky sdružení. Podle něj se opakuje problém z let 2005, 2008 a 2009. Naposledy ale podle Hyťhy veterináři i radnice v Horšovském Týně odmítli věc řešit a neprovedli kontrolu velkochovu ani nezahájili správní řízení. Podle vedení firmy i veterinární správy šlo o ojedinělé a nepodstatné pochybení.

"Kontrolovali 40 klecí, z toho v pěti byla jedna slepice navíc. Tento stav jsme okamžitě napravili. V dalších více než 10.000 klecích bylo ale vše v pořádku. Zápis o tom podepsali i zástupci Dětí Země," řekl jednatel České drůbeže Petr Červený. "Nevidíme to jako zásadní problém, týrání tam nikdy nebylo," řekl Václav Poláček, zástupce ředitele Krajské veterinární správy v Plzni, která má ve firmě trvalý dozor. Podle něj může při naskladňování selhat lidský činitel, ale chovatel to nedělá záměrně a nemůže garantovat, že tam nebude chvíli o jednu nosnici navíc. Celkový počet nosnic je po naskladnění stejný, dodal.

Děti Země nyní opět podaly veterinární správě podnět ke kontrole. "Úřad by měl naše zjištění důkladně prošetřit a uložit provozovateli pokutu, neboť o porušení zákona není pochyb," uvedl Hyťha. V některých klecích bylo podle něj více slepic, než dovoluje vyhláška. "Zjistili to členové sdružení při pravidelné kontrole 14. prosince," uvedl Hyťha. Podle něj i v případě, že je dodržena vyhláška, má slepice v kleci málo prostoru, takže se "nemůže chovat přirozeně a trpí".

Česká drůbež tím, že nedodržela maximální počet slepic v některých klecích, porušila podle Hyťhy nejen platnou vyhlášku, ale také dobrovolnou smlouvu, kterou s Dětmi Země před osmi lety uzavřela a díky níž bylo možné kontrolu provést.

Česká drůbež zaplatila už v červnu 2005 Dětem Země stotisícovou pokutu za nedostatky farmy. Na této sankci se investor dohodl před zahájením stavby v lednu 2003. Děti Země chtěly stavbu soudně blokovat několik let, ale po podpisu smlouvy s firmou a obcemi správní žalobu stáhly. Nadále dohlížejí na dodržování podmínek chovu zvířat. Ve smlouvě se Česká drůbež zavázala, že nebude zvyšovat kapacitu dvou hal v Myslívě se 400.000 kuřicemi a že v Malahově postaví místo tří hal jednu. Podle ředitele Červeného jde o nejmodernější drůbežárnu ve střední Evropě. Klece mají hřady na odpočívání, hnízda a písečné ostrůvky.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:54