Agris.cz - agrární portál

Nosnice na jihu Čech budou mít od ledna lepší životní podmínky

30. 12. 2011 | ČTK

Na jihu Čech po Novém roce nebude žádný velkochov nosnic bez takzvaných obohacených klecí. Všichni chovatelé splní v termínu evropskou legislativu. Poslední vynesené nosnice šly na porážku v těchto dnech, nové budou ustájeny v modernizovaných halách. ČTK to řekl Ladislav Hanousek z krajské veterinární správy. Do zlepšení životních podmínek nosnic museli velkochovatelé investovat miliony korun. Teď mají obavy z dovozu levných vajec ze zemí, kde unijní podmínky nesplní. Ministerstvo zemědělství chce těmto dovozům zabránit.

Namísto dosavadních klecí, kde nosnice v omezeném prostoru prostály na drátech více než rok svého života, teď budou mít k dispozici například hřad, hnízdo, prostor pro pohyb, pro hrabání, bez omezení krmné korýtko a napáječky.

"Rekonstrukce hal nás přijde na celkem 108 milionů korun. Zatím marně čekáme na schválené dotace. Z 18 hal máme hotovo šest, do kterých se vejde po 18.000 nosnicích, bývalo jich tam 35.000," řekl ČTK Jan Čech místopředseda představenstva společnosti AGPI Písek, která je druhým největším producentem vajec v Česku. Před vstupem ČR do EU hrála společnost prim, vyráběla 109 milionů kusů vajec ročně. Po vstupu snížila výrobu o 27 procent. "Haly jsou teď kvůli unii prázdné, 14 ze 27 zemí unijní podmínky nesplní, obohacené klece mít nebude. Levná vejce z dovozu pak zlikvidují české chovatele," zlobí se Čech.

Také ve státním podniku Mezinárodní testování drůbeže v Táboře Ústrašicích museli testovaným nosnicím pořídit nové klece. Podle ředitele Vlastislava Machandera do nich investovali 1,7 milionu korun. Ve dvou halách mají ustájeno na 5000 slepic. Jako státní podnik nemají nárok na dotace, museli si proto vzít úvěr, budou ho splácet tři roky.

"Ta slepice byla do současných podmínek vyšlechtěná, vybíraly se linie, které jsou schopny v klecích žít. Je fakt, že v prostoru 0,5 krát 0,6 metru byly dosud ustájeny čtyři slepice, což nebyl žádný velký komfort, ale třeba vejce byla daleko méně znečištěná," uvedl Machander. Při testech nových klecí v podniku nezjistili, že by se snížila užitkovost. "Asi je to pro slepice příjemnější, ale to úplně nedokážu posoudit, já si s nimi nerozumím," řekl s nadsázkou. Chovatelé podle Machandera předpokládají, že stav slepic v Česku klesne o zhruba půl milionu kusů.

Aby byla velkovýroba vajec ekonomická, nedožijí se nosnice vysokého věku. Kuře se odchovává 19 týdnů, pak se převede do snášky a ve snášce může vydržet 12 až 13 měsíců. Potom jde na porážku, protože množství snesených vajec začne klesat.

V roce 2002 velkovýrobci na jihu Čech chovali skoro 4,296 milionu kusů drůbeže, letos 2,854 milionu. Loni chovy meziročně klesly o 2,3 procenta.

Koncem října Evropská komise opět vyzvala členské státy, aby prosadily úpravy chovů kvůli zákazu nezdokonalených klecí pro nosnice, který vstoupí v platnost od počátku příštího roku. Varovala, že zasáhne proti těm, kteří nebudou plnit právní předpisy EU. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) chce od ledna 2012 znemožnit dovozy vajec ze zemí, které unijní podmínky ohledně klecí nesplní. Dovoz vajec by měli kontrolovat veterináři, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i celníci.

Jaroslava Mikešová


Zdroj: ČTK, 30. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:29