Agris.cz - agrární portál

Farma Milknatur z Plzeňska zahajuje rozvoz mléka až do domu

2. 1. 2012 | ČTK

Po plzeňských sídlištích i okolních městech začnou dnes jezdit rozvozové vozy s tlampačem, které budou dodávat čerstvé mléko až do domu. Farma Milknatur z Líní na Plzeňsku získala v prosinci statut mlékárny, který ji opravňuje k výrobě mléčných výrobků i ke stáčení a prodeji v lahvích. Rozvozové vozy nabídnou každý pracovní den odpoledne přímo z auta dvoulitrové lahve mléka, řekl ČTK místopředseda představenstva Milknaturu Pavel Šrámek.

"Prodej baleného mléka, které je přímo z farmy, zavádí farma Milknatur v Plzni jako první. Dosud se v prodávalo z vozu jen stáčené mléko z farmy či balené a zpracovávané v mlékárně," dodal.

Podle Šrámka, jehož firma už provozuje u obchodních center v Plzni pět mlékomatů se šetrně pasterovaným mlékem, je o čerstvé mléko stále větší zájem. Plzeňané chtějí nové mlékomaty nebo se ptají, "kdy budou moci koupit naše mléko i v obchodech".

Mléko bude rozvážet v pracovní dny od 16:00 do 20:00. Každý den objedou vozy dvě trasy s 15 stanovišti. Na každém se ohlásí znělkou, aby lidé poznali, že vůz právě přijel. Na zastávce se zdrží deset až 15 minut. Stanoviště budou hlavně v sídlištích po celé Plzni včetně Skvrňan, Vinic, Lobez či Bolevce. Vozy zamíří také do Křimic, Vejprnic, Starého Plzence, Šťáhlav a do Rokycan, řekl Šrámek.

Obsluha bude nabízet zájemcům stejné mléko jako je v mlékomatech, a příchutě - karamelovou, vanilkovou, malinovou, jahodovou a cappuccino. Milknatur začal loni v listopadu, údajně stále jako jediný v ČR, nabízet mléko upravené takzvanou šetrnou pasterací, po níž ho není třeba převařovat. "Šetrný ohřev zajistí mléku naprostou hygienickou bezpečnost a na rozdíl od vysoce pasterovaného mléka v něm zůstanou všechny smyslové a důležité výživové hodnoty čerstvě nadojeného mléka. Mléko je též neodstředěné a jeho tučnost je kolem čtyř procent," vysvětlil Šrámek. Mléko až do domu je distribuováno ve dvoulitrových lahvích s uchem za 50 Kč. Stanoviště a jízdní řád je na www.milknatur.cz.

Zatímco v ČR v řadě míst mlékomaty ustupují, hlavně kvůli nedostatku propagace a vhodných míst, v Plzeňském kraji zájem lidí o nákup čerstvého mléka roste. Počet automatů se zvyšuje, v regionu už jich je 15. Nikdo nechce končit, všichni jsou přijatelně spokojení a drží se, řekla Daniela Machatá z krajské veterinární stanice. Syrové kravské mléko lze v kraji koupit v osmi stacionárních a v jednom pojízdném mlékomatu, který vyjíždí denně z Líšťan u Plzně. Dva jsou v Klatovech a v Domažlicích, po jednom v Nepomuku, Kralovicích a Staňkově a v Sušici.


Zdroj: ČTK, 2. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:10