Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 2.1.2012

3. 1. 2012 | Agris

Stále méně salmonel v německých chovech drůbeže

Míra kontaminace drůbeže salmonelami v Německu dále poklesla, jak prokázala národní zpráva o stavu za rok 2010 Spolkového ústav pro hodnocení rizik (BfR), která zohlednila výsledky monitoringu ve více než 10 000 chovech drůbeže v Německu. Ze zprávy vyplynulo, že v roce 2010 bylo prokazatelně promořeno salmonelami 0,3 % chovů plemenné drůbeže a 0,2 % výkrmen kuřat. V předchozím roce to bylo ještě 0,9 % chovů plemenných zvířat a 0,4 % výkrmen brojlerů. Prezident BfR profesor Andreas Hensel hodnotí tyto výsledky jako kontinuální pozitivní trend neustálého snižování počtu chovů drůbeže kontaminovaných salmonelami, který byl nastoupen již před několika lety.

Ministr Bendl: Potravin je dost. Růstu cen se nebojte

Ministr zemědělství Petr Bendl z ODS očekává, že i v novém roce budou ve vládě šarvátky, ale věří, že je koalice v zájmu země urovná. Taktéž míní, že by zvýšení DPH nemuselo mít tak velký vliv na ceny potravin, neboť loni byla nadúroda. Ta vždy táhne ceny dolů. Plánuje další úspory na ministerstvu, ale ne na úkor dotací českým zemědělcům.

Kvalita másla podle šetření d-testu

Másla na našem trhu jsou kvalitní i méně kvalitní. Rostlinný tuk není přidáván, občas se vyskytuje zvýšený obsah vody, výjimečně žluklost či zatuchlost. Máslo je definováno nařízením 1234/2007/ES, musí být vyrobeno pouze z mléčného tuku, jehož obsah je nejméně 80 % (a nejvýše 16 % obj. vody ca 18 % hmotn.). Nepřípustná jsou aditiva (éčka) a přídavek jiných tuků. Pokud jsou přidány rostlinné tuky, nesmí se použít označení máslo. Nižší obsah tuku může mít máslo tříčtvrtětučné (60 - 62 %) nebo polotučné (39 - 41 %,“light“, „se sníženým obsahem tuku“), což musí být na obalu uvedeno. V ČR bylo dříve požadováno nejméně 82 % tuku, což většina českých výrobců stále dodržuje.

Diskuse nad budoucností ekologického zemědělství v ČR

Podle Agrární komory národní pravidla pro ekologické zemědělství nedostatečně stimulují produkci biopotravin. Odlišný pohled na věc má PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Novela zákona o ekologickém zemědělství, kterou minulý týden schválil Senát a nyní čeká na podpis prezidenta, je nedostatečná, uvedl dnes prezident Agrární komory Jan Veleba. Nová právní úprava podle něj ekofarmáře nedostatečně motivuje k tomu, aby pouze nepobírali dotace, ale produkovali potraviny. Celý dotační systém EU vede evropské zemědělce ke stagnaci výroby, zatímco agrární produkce na jiných světadílech rychle roste, řekl Veleba.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 3. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:47