Agris.cz - agrární portál

Pole na Hané jsou bez sněhu, může to negativně ovlivnit úrodu

3. 1. 2012 | ČTK

Pole na Hané jsou bez sněhu, což může mít podle odborníků negativní dopad na úrodu zemědělců. Současné počasí přispívá k přenosu viróz, další škody mohou na porostech napáchat hraboši a další škůdci, kterým dosavadní průběh zimy svědčí, řekl dnes ČTK ředitel olomoucké Agrární komory (AK) Miloš Porč. Zda a jak velké škody zemědělcům vzniknou, budou podle něj pěstitelé vědět na jaře. Šéf celostátní Agrární komory Jan Veleba však nepříznivé předpovědi svých kolegů z Hané mírní. Z celostátního pohledu prý úroda zatím ohrožena není.

"Sníh půdě určitě chybí. Na jaře by mohl být kvůli tomu nedostatek vláhy. K tomu jsme navíc zaznamenali nebývale suchý podzim. Největší dopad sucho může mít na ozimy zaseté v pozdější době," uvedl Porč.

Problémy na polích na Hané se podle Porče začínají projevovat už nyní. "Už teď se objevují fleky na řepkách. Některé způsobili hraboši, další souvisí s tím, že porosty byly pozdě zaseté," řekl ředitel olomoucké AK.

"Zatím do této chvíle se toho mnoho neděje. Naopak ty poslední týdny přinesly vláhu, která z podzimu chyběla," nepotvrdil jeho slova Veleba. "U porostů, které byly sety buď pozdě nebo trpěly nedostatkem vláhy, teď díky té vláze a počasí nad nulou se ta vegetace znovu probudila a má to naopak účinky příznivé," podotkl. Nicméně připustil, že vláhy by přesto mohlo být víc a pokud nenapadne sníh a přišly by znenadání kruté mrazy, mohlo by to porosty poškodit.

Na začátek ledna nezvykle teplé počasí podle Veleby naopak svědčí podnikům s živočišnou výrobou, kterým snižuje náklady na odklízení sněhu, posypy či vytápění stájí. "Já bych s nějakým brečením zatím počkal," poznamenal Veleba.

Pěstitelům obilovin z Olomouckého kraje letos meziročně vzrostla podle odhadů Českého statistického úřadu produkce obilovin. Na základě zjišťování k 15. říjnu ji statistici odhadli na 645.553 tun, v roce 2010 to bylo 520.048 tun. V celém Česku loni sklizeň obilí meziročně vzrostla o jednu pětinu na nadprůměrných 8,2 milionu tun.


Zdroj: ČTK, 3. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:23