Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná novelu na ochranu zvířat proti týrání

4. 1. 2012 | ČTK

Osobám, které týrají zvířata, by do budoucna stát mohl tato zvířata zabavit, nebo zakázat krutým chovatelům jejich další chov. Vyplývá to z návrhu novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, který ve středu projedná vláda. Souběžná novelizace zákona o Policii ČR má umožnit policistům vstup do obydlí z důvodu podezření na týrání zvířete. Změny jsou navrhovány především v návaznosti na předpisy EU.

Podle zdůvodnění ministerstva zemědělství, které novelu předkládá, má sankce v podobě zákazu chovu zvířat snížit administrativní náklady obecních úřadů. "Tato nová sankce by měla snížit počet správních řízení na úseku ochrany zvířat proti týrání, neboť osobám, které opakovaně při chovu týrají zvířata, tato sankce zabrání v dalším chovu zvířat, a tedy rovněž v dalším porušování právních předpisů, které by vedlo k nutnosti provádět správní řízení," stojí v důvodové zprávě k materiálu.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben ČTK řekl, že i v současnosti je možné zvíře tyranovi odejmout a umístit jej do náhradního zařízení. Zvíře však stále zůstává majetkem původního majitele, který si někdy po čase pro zvíře přijde a bere si jej zpět. Umožnění vstupu policistů do domů při podezření, že v něm trpí zvířata, by podle Dubna pomohlo například k záchraně zvířat, jejichž majitel skončil ve vězení nebo zemřel. Policisté dnes mohou při podezření z týrání vstupovat jen do chovných zařízení.

Novela mimo jiné dále stanovuje požadavky na vzdělání a kvalifikaci osob, které usmrcují zvířata, nebo pracují s pokusnými zvířaty. Upřesňuje také požadavky pro udělení povolení k rituálním porážkám zvířat, nebo upravuje ochranu zvířat pro vědecké účely.

V meziresortním připomínkovém řízení byl návrh rozeslán 107 připomínkovým místům, z nichž 18 jich uplatnilo zásadní připomínky. Návrh je vládě překládán bez rozporu.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 04:17