Agris.cz - agrární portál

Moravští vinaři mají za sebou patrně nejlepší rok na soutěžích

4. 1. 2012 | ČTK

Moravští vinaři mají za sebou patrně nejlepší rok. V zahraničních soutěžích sbírali stříbrné a zlaté medaile i tituly absolutních šampionů. Mezi největší úspěchy patří vyhlášení nejlepšího Sauvignonu výstavy v San Francisku od Vinařství Líbal nebo absolutní vítězství Vinařství Čech před Vánoci v Izraeli také se Sauvignonem. Ti nejlepší patrně budou zvyšovat ceny vítězných vzorků, řekl dnes ČTK Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Podle Kršky se ale spotřebitelé nemusí obávat, že by vín oceňovaných šarží byl na trhu nedostatek. "Vinař, který jde s vínem na soutěž, přihlašuje šarži, kde má alespoň tisíc litrů. Jinak by se mu to nevyplatilo," uvedl Krška. Příkladem je podle něj Sauvignon Vinařství Líbal, který vyhrál v San Francisku. Vinař z Horních Dunajovic na Břeclavsku této šarže vyrobil dva a půl tisíce litrů.

Růst poptávky u oceňovaných vín potvrzuje například obchodní ředitel Vinselektu Michlovský Miroslav Majer. "U nás je ale cena vína určena již před odesláním vzorku na soutěž a v případě vína z našeho velkoobchodního ceníku se ani po úspěšném návratu ze soutěže nemění," uvedl Majer. Jako příklad uvedl Pálavu 2007 výběr z bobulí 750 ml. Toto výjimečné sladké víno bylo prvním mezinárodním šampionem soutěže pod patronací mezinárodní asociace O.I.V. z České republiky v

Izraeli v roce 2008. "Zákazník si za původní cenu může, nyní již velmi omezené množství, víno koupit i nyní," uvedl Majer.

Úspěch moravských vinařů podle Kršky patrně příliš nezmění strukturu českého trhu. Loni dvě třetiny spotřebovaných vín tvořily dovozy, důvodem byla slabá úroda roku 2010. V příštím roce by se měl poměr víc vyrovnávat. "Asi 60 procent se doveze, zbytek budou tuzemská vína," uvedl Krška.

Úspěchy v zahraničí podle odborníků pomohou tuzemským vinařů prosadit se v zahraničí. "Je to jeden z faktorů, naši vinaři musí něčím zaujmout. Trh je přesycený," uvedl Krška.

Podle Pavla Večeři z Vinařského fondu samotná medaile ze soutěže ještě nikomu zásoby nevyprodala. "Za obchodním úspěchem je možná stejně tolik práce a úsilí jako na vinici a ve sklepě. Vinař, který pravidelně sklízí úspěchy v konkurenci stovek a tisíců vzorků vín, si ale buduje jméno a spotřebitelé si pak lépe hledají cestu také k jeho dalším vínům," uvedl Večeřa.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 19:36