Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 4.1.2012

5. 1. 2012 | Agris

Vláda schválila novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání

Upřesnění požadavků na kvalifikaci osob, které usmrcují zvířata, nebo pracují s pokusnými zvířaty, stejně jako upřesnění stávající právní úpravy zvláštního opatření, obsahuje novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou dnes schválila vláda. Dalšími změnami v zákoně jsou nové sankce propadnutí zvířete nebo zákaz chovu. Pokud je to nezbytné pro ochranu zvířat a věc nesnese odkladu, umožňuje novelizace zákona o Policii ČR vstup jejím členům do obydlí.

Moravští vinaři mají za sebou patrně nejlepší rok na soutěžích

Moravští vinaři mají za sebou patrně nejlepší rok. V zahraničních soutěžích sbírali stříbrné a zlaté medaile i tituly absolutních šampionů. Mezi největší úspěchy patří vyhlášení nejlepšího Sauvignonu výstavy v San Francisku od Vinařství Líbal nebo absolutní vítězství Vinařství Čech před Vánoci v Izraeli také se Sauvignonem. Ti nejlepší patrně budou zvyšovat ceny vítězných vzorků, řekl dnes ČTK Pavel Krška z Národního vinařského centra. Podle Kršky se ale spotřebitelé nemusí obávat, že by vín oceňovaných šarží byl na trhu nedostatek. "Vinař, který jde s vínem na soutěž, přihlašuje šarži, kde má alespoň tisíc litrů. Jinak by se mu to nevyplatilo," uvedl Krška. Příkladem je podle něj Sauvignon Vinařství Líbal, který vyhrál v San Francisku. Vinař z Horních Dunajovic na Břeclavsku této šarže vyrobil dva a půl tisíce litrů.

Test sušených šunek: Dobrá kvalita nemusí být drahá

V hodnocení kvality sušených šunek se nejlépe umístily šunky parmského typu. Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest prověřovala kvalitu sušených krájených šunek. Mezi vítězi bylo i zboží z řetězců diskontních prodejen. Z 27 testovaných druhů schwarzwaldských (12 druhů), parmských (6 druhů) a Serrano šunek (9 druhů) patřily k nejlepším jak certifikované biovýrobky, tak také diskontní zboží. Vedle „velmi dobrých“ a „uspokojivých“ výrobků byly tři schwarzwaldské šunky ohodnoceny pouze známkou „dostatečný“. Všechny výsledky testu budou zveřejněny v lednovém vydání časopisu „test“, který spotřebitelská organizace Stiftung Warentest vydává.

Na Dřevařské burze se loni zobchodovalo dříví za miliardu

Kontrakty za téměř 953 milionů korun uzavřeli v roce 2011 účastníci obchodování na Dřevařské burze, trhu se surovým dřívím organizovaném Českomoravskou komoditní burzou Kladno (ČMKBK). V objemovém vyjádření to bylo více než 543 tisíc m3 dříví, což bylo nejvíc od roku 2006 (téměř 460 tisíc m3 za tři čtvrtě miliardy korun). V průběhu uplynulých pěti let kolísaly objemy obchodů zejména v závislosti na tendencích umísťovat dříví státní provenience na transparentní veřejný trh. V loňském roce pak podle agregovaných statistik bylo na Dřevařské burze uzavřeno 899 kontraktů na celkovou dodávku 543 400 m3 dříví.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 5. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:36