Agris.cz - agrární portál

Na jihovýchodě Vietnamu byla zjištěna nákaza virem ptačí chřipky

5. 1. 2012 | ČTK

Ve Vietnamu bylo zjištěno několik nových ohnisek nákazy ptačí chřipkou. Jak napsala agentura AFP, úřady dnes informovaly o vybití téměř 3000 kusů drůbeže. Vietnam patří k zemím, které jsou od roku 2003 nejvíce postiženy ptačí chřipkou v jihovýchodní Asii.

U delty Mekongu v provincii Tien Giang byl virem napaden chov drůbeže o 2500 kusech. V provincii Ha Giang na severovýchodě Vietnamu bylo zjištěno dalších pozitivně testovaných 450 kuřat, která byla ihned usmrcena, uvedli podle AFP veterináři.

Virus se běžně vyskytuje u drůbeže, ale může se přenést na lidi, kteří vůči němu nemají imunitu. Vědci se dlouhodobě obávají, že by mohl zmutovat do formy, která by se dokázala šířit po celém světě a zabít miliony lidí.

Vietnam byl v regionu nejvíce postižen nákazou chřipky v roce 2003. O tři roky později se mu podařilo epidemii dostat pod kontrolu, konstatovala AFP. Do roku 2010 bylo registrováno 59 obětí, z toho poslední člověk zemřel v dubnu 2010, uvádí statistiky Světové zdravotnické organizace.

V Číně úřady oznámily minulý týden první případ úmrtí člověka po nákaze ptačí chřipkou po roce a půl. Podle informací agentury Nová Čína přitom nebyl muž poslední měsíc před svou smrtí v přímém styku s drůbeží ani neopustil jihočínský Šenčen sousedící s Hongkongem, kde dlouhodobě žil.

V posledních letech se ohniska nákazy objevila v různých částech světa, především ve východní Asii během chladnějších měsíců roku. Od roku 2003 bylo oficiálně zaznamenáno celkem 336 obětí ptačí chřipky.


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:53