Agris.cz - agrární portál

Chuť jablek z loňské sklizně by prý mohla být lepší než jindy

5. 1. 2012 | ČTK

Chuť jablek z loňské sklizně z českých sadů by prý mohla být lepší než v jiných letech. Shodli se na tom někteří účastníci dnešní tradiční degustace jablek v Hořicích na Jičínsku. Hodnocení by mělo dát obrázek o tom, které odrůdy konzumenti preferují jako nejchutnější. ČTK to řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Konkrétní výsledky dnešní degustace budou po spočítání známé příští týden.

Loňský rok nebyl pro ovocnáře jednoduchý. Loňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy, v celé zemi má být podle dosavadních odhadů sklizeň jablek nejnižší od roku 1984. Odrazilo se to i při dnešní degustaci. Jablka vedle mrazů poškodily i kroupy, takže organizátoři ochutnávky z holovouského výzkumného ústavu museli poprvé v historii z hodnocení vyřadit kategorii vzhledu jablka.

Protože část výsadeb pomrzla i v Holovousích, nebyl holovouský ústav, na rozdíl od dřívějška, ani schopen ze svých sadů zajistit všech 44 dnes degustovaných odrůd jablek. "Co nepoškodil mráz, to u nás dorazily kroupy," řekl Paprštein. Výzkumníci proto museli do Hořic dovézt i jablka od čtyři jiných pěstitelů z Čech a Moravy.

Dnešní degustace se zúčastnilo rekordních zhruba 170 ovocnářů, zahrádkářů, výzkumníků i laiků z celé země. Ze 44 hodnocených odrůd bylo 14 původem z ciziny, a to z USA, Německa, Nového Zélandu, Austrálie, Itálie, Belgie, Nizozemska a Francie. Zhruba pětina odrůd byla letos hodnocena vůbec poprvé. Asi deset vzorků patřilo nově vyšlechtěným odrůdám, takzvaným hybridům, které mnohdy nemají ještě ani jméno. Právě degustace by měla ukázat, zda nové odrůdy svou chutí zaujmou v konkurenci zavedených odrůd, jako jsou Golden Delicious či Idared.

Degustátoři stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají. Aby se jim chutě jednotlivých odrůd nemísily, jedí mezi vzorky kolečko rohlíku, který chuť smaže. Loni byla nejchutnější odrůdou Rozela, kterou vyšlechtili ovocnáři z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 27 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují se spotřebou kolem 13 kilogramů na osobu a rok pomeranče a mandarinky a s 12 kilogramy banány. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku je 91 kilogramů na osobu a rok.


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:52