Agris.cz - agrární portál

ÚOHS začal opět zkoumat tendr Lesů ČR, předběžné opatření nevydal

6. 1. 2012 | ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal koncem loňského roku znovu zkoumat tendr Lesů ČR na lesnické práce pro letošní rok. Obdržel návrh na zahájení řízení jedné z firem, řekl ČTK mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Lesy ČR ale dál mohou pokračovat v podepisování smluv s vítězi, ÚOHS žádné předběžné opatření, které by tomu bránilo, nevydal.

Lesnickými tendry se už ÚOHS jednou zabýval. Vydal také předběžné opatření, které začátkem prosince zrušil. Porušení zákona nenašel. Své rozhodnutí úřad dosud nezveřejnil. Konstatoval pouze, že "zadavatel z hlediska dodržení zásady transparentnosti postupoval v souladu se zákonem".

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) podepsal do 30. prosince 21 smluv z celkového počtu 117. Uzavírání smluv na některých částech zakázky blokují námitky podávané neúspěšnými účastníky, což oddaluje možnosti uzavření smluv, uvedl v před několika dny mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Výběrové řízení podnik vyhlásil letos v dubnu a předpokládal, že smlouvy budou uzavírány během listopadu a prosince. Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest dala v tendru nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich.

Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami prodávat. Tímto systémem se ve státních lesích hospodaří od ledna loňského roku a podle LČR to je jeden z hlavních důvodů výrazného růstu zisku.

LČR za první 11 měsíců loňského roku vytvořily rekordní hrubý zisk 5,597 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku to bylo zhruba o polovinu méně - 2,823 miliardy. korun. Za celý rok 2011 by měl mít podnik zisk kolem šesti miliard korun, uvedl na konci října generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora.


Zdroj: ČTK, 6. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:34