Agris.cz - agrární portál

Energetické rostliny: Více řepky než kukuřice

9. 1. 2012 | APIC-AK

V Německu se užitkové rostliny k získávání energie nebo k průmyslovému využití pěstují na ploše 2,2 mil. ha, což je zhruba každé páté pole.

Pěstování zemědělských užitkových rostlin k získávání energie nebo k průmyslovému využití se stalo pro německé zemědělce jedním z důležitých zdrojů příjmů. Podle informací tiskové služby LPD (Landvolk-Pressedienst) slouží pro oba směry využití 2,2 mil. ha, což je zhruba každé páté pole. Tím si tyto rostliny vydobyly relativně pevné místo v pěstitelském spektru. Koncem 80.let minulého století se podle údajů Německého svazu zemědělců užitkové rostliny pro průmyslové nebo energetické využití pěstovaly pouze na ploše 500 000 ha.

Nejvýznamnější rostlinou z tohoto pěstitelského spektra byla i v minulém roce řepka. Tato olejnina k získávání rostlinného oleje nebo bionafty pro energetické využití byla pěstována na ploše přes 900 000 ha. Po ní jako surovina pro zařízení na výrobu bioplynu následuje s 800 000 ha kukuřice. Pěstitelské plochy kukuřice jsou sice při rozloze 2,5 mil. ha výrazně vyšší, mnohem větší část sklizně je však využívána jako krmivo pro zvířata. Tato krmná rostlina je považována za obzvlášť výnosově silnou, proto také v roce 2011 posloužila k pokrytí nedostatku krmiv, který byl způsoben nižšími výnosy obilovin. Jako substrát pro bioplynové stanice zkoušejí zemědělci také další užitkové rostliny – např. obiloviny, které jsou silážovány jako celé rostliny, čirok obecný, cukrovku, slunečnici nebo vojtěšku. Velké naděje vkládají také do mužáku prorostlého, který může poskytovat podobně vysoké výnosy jako silážní kukuřice. Naopak poměrně málo zkušeností zatím zemědělci mají s víceletými rostlinami z čeledi hvězdnicovitých.

Další skupinou jsou průmyslové rostliny, kterým se již před lety dostalo velké pozornosti především v Dolním Sasku. Tyto rostliny k získávání oleje a škrobu pro technické využití nebo také vláknité a léčivé rostliny zaujímají v Německu s celkovou plochou 300 000 ha jen malou část ze spektra využití obnovitelných surovin. Sektoru energetických rostlin je proto v zemědělství (také s ohledem na aktuální politickou diskusi týkající se změny v energetice) přikládán mnohem větší význam.


Zdroj: APIC-AK, 9. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:21