Agris.cz - agrární portál

TZ Přijďte se dozvědět jak podporovat svého sedláka

9. 1. 2012 | biospotrebitel.cz

Jako spotřebitelé jsme závislí na neviditelných řetězcích producentů, zpracovatelů, zprostředkovatelů, obchodníků, přes něž jen obtížně dohlédneme původu našich potravin. Kvůli tomu jsme velmi závislí na systémech, kde můžeme jen ve velmi malém rozsahu ovlivnit to, co budeme jíst. Řada spotřebitelů však dnes hledá možnosti jak získávat potraviny v místě a ze zdrojů, které přímo dohlédne nebo ovlivní. Jednou z cest jak zjistit a ovlivnit, jaké potraviny nakupujeme a jak bude vypadat naše zemědělství, je komunitou podporované zemědělství, neboli spolupráce zemědělce a spotřebitele se sdílením rizik a přínosů produkce potravin.

Proto ve dnech 20.-24. ledna proběhnou v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích veřejné diskuse, které se budou snažit veřejnosti přiblížit zkušenosti s komunitou podporovaným zemědělstvím ve Velké Británii a Německu. Semináře organizují PRO-BIO LIGA, Rosa, RC PRO-BIO Moravská brána a Veronica.

Cílem těchto diskusí je představit české veřejnosti koncept komunitou podporovaného zemědělství jako funkčního modelu pro udržitelnou produkci a spotřebu potravin, která se v západní Evropě v posledních letech ukazuje být životaschopnou, solidární a spravedlivou formou produkce a distribuce lokálních potravin a zajištění potravinové suverenity.

V diskusích s organizátory komunitních potravinových systémů z řad spotřebitelů i sedláků z Německa a Velké Británie by se účastníci akcí z řad spotřebitelů i zemědělců měli dozvědět, proč a také jak mohou spotřebitelé u nás podporovat svého sedláka a co to může přinést oběma stranám i celé společnosti.

Semináře budou probíhat 20.1. v Praze, 21.1. v Brně 23.1. v Českých Budějovicích a 24.1. v Ostravě vždy v odpoledních hodinách. Podrobnosti o časech a místech konání jsou k nalezení na www.biospotrebitel.cz/kpz.

Kontaktní osoba:

Jan Valeška

PRO-BIO LIGA

mail: info@biospotrebitel.cz


Zdroj: biospotrebitel.cz, 9. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:28