Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná návrh rozpočtu Pozemkového fondu

11. 1. 2012 | ČTK

Výdaje Pozemkového fondu mají letos meziročně vzrůst o 70 milionů korun na 1,7 miliardy Kč, vyplývá z návrhu rozpočtu fondu, který dnes projedná vláda. Vedení fondu původně požadovalo zvýšení svého rozpočtu o 100 milionů Kč, po kritice ze strany ministerstva zemědělství však svůj požadavek o 30 milionů snížilo, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jan Žáček. Fond má ke konci roku přestat existovat a sloučit se s pozemkovými úřady.

MZe na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci Pozemkového fondu a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. Ministerstvu se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Zvýšení rozpočtu instituce o 100 milionů Kč v posledním roce jeho existence ministerstvo označilo za nepochopitelné

"Ministerstvo zemědělství udělalo maximum pro to, aby snížilo rozpočet Pozemkového fondu, což se částečně povedlo na základě námi zaslaných připomínek. Pozemkový fond tak svůj původně plánovaný rozpočet snížil o 30 milionů korun," uvedl Žáček.

Celkové letošní příjmy fondu mají podle návrhu vzrůst o 100 milionů na 1,76 miliardy Kč. Finanční bilance by tak měla skončit přebytkem ve výši 65 milionů Kč. S předpokládaným zůstatkem k 1. lednu 2012 má koncem roku dosáhnout 2,6 miliardy Kč. Podle už schválené změny zákona o Pozemkovém fondu ČR bude z uvedených peněz posílen rozpočet MZe o 1,1 miliardy Kč.

Jak v závěru minulého týdne informoval deník E15, Pozemkový fond na konci roku zrušil tendr, v němž hledal firmu pro poskytování právních služeb s předpokládanou cenou 140 milionů korun za čtyřletou smlouvu. Právě tendr na právní služby byl přitom jedním z těch, které se ministru zemědělství Petru Bendlovi (ODS) po jeho říjnovém nástupu do funkce nelíbily. Byl totiž na dobu čtyřnásobně delší, než činí doba samostatné existence Pozemkového fondu.

Nová instituce s názvem Státní pozemkový úřad má nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, kterou dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.


Zdroj: ČTK, 11. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:50