Agris.cz - agrární portál

Ministr Tomáš Chalupa jednal s ministrem nerostných surovin a energetiky Mongolska

10. 1. 2012 | Ministerstvo životního prostředí

Ministr Tomáš Chalupa se setkal s mongolským ministrem nerostných zdrojů a energetiky Dashdorjem Zorigtem. Hlavním tématem jednání byla oblast nerostných surovin a jejich těžba.

Ministr Tomáš Chalupa ocenil především velmi dobré vztahy obou zemí a dosavadní spolupráci v oblasti geologického mapování a hydrologie, na kterou lze v budoucnu navázat. V této souvislosti zmínil možnost spolupráce s českými odborníky v oblasti zajištění vodních zdrojů pro udržitelnou těžbu nerostných surovin v poušti Gobi, zejména v okolí města Sainshand. Ministr Chalupa také připomněl vysokou expertní úroveň a aktuální působení českých firem v Mongolsku.

Mongolský ministr Dashdorj Zorigt vyzdvihl spolupráci s Českou geologickou službou mj. v souvislosti s aktivitami v rámci zahraniční rozvojové spolupráce České republiky v sektoru životního prostředí. Zároveň projevil zájem o zkušenosti České republiky s přípravou legislativy a dalších standardů nutných ke vstupu do Evropské unie. Na závěr setkání ministra Chalupu pozval na návštěvu Mongolska.

Mongolsko stále zůstává prioritní zemí pro zahraniční rozvojovou spolupráci České republiky i v novém programovacím období 2010 – 2017, v němž hraje sektor životního prostředí klíčovou roli. V letech 1997 – 2010 bylo v Mongolsku realizováno 12 rozvojových projektů ČR v gesci Ministerstva životního prostředí v celkovém objemu přesahujícím 8 mil. USD. Projekty byly zaměřeny především na spolupráci v oblasti hydrogeologie, řešení starých ekologických zátěží a odpadového hospodářství.


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 10. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 00:38