Agris.cz - agrární portál

Nový způsob přípravy kvasného substrát

12. 1. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Pivovarské mláto a vedlejší mlýnské produkty mohou být využívány také jako substráty pro zařízení na výrobu bioplynu. Kvůli obtížně odbouratelným obsahovým látkám však vykazují dlouhou dobu setrvání a nízkou výtěžnost plynu v běžných zařízeních na výrobu bioplynu.

Na Technické universitě (TU) Mnichov nyní byla testována metoda, díky níž lze zredukovat dobu setrvání a zlepšit výtěžnost bioplynu. Důležité přitom je rozmělnění a jemné rozemletí látek. Vznikají tak částice o velikosti v řádu mikrometrů, které v kombinaci se speciálně upravenými mikroorganismy umožňují dobrou fermentační reakci. První výsledky jsou mnohoslibné, další výzkumy ještě probíhají. Výsledky očekávané v roce 2013 by mohly menším a středním potravinářským podnikům otevřít nové trhy tím, že by odpady z výroby prodávaly zařízením na výrobu bioplynu.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 12. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:05