Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 11.1.2012

12. 1. 2012 | Agris

Vláda projedná návrh rozpočtu Pozemkového fondu

Výdaje Pozemkového fondu mají letos meziročně vzrůst o 70 milionů korun na 1,7 miliardy Kč, vyplývá z návrhu rozpočtu fondu, který dnes projedná vláda. Vedení fondu původně požadovalo zvýšení svého rozpočtu o 100 milionů Kč, po kritice ze strany ministerstva zemědělství však svůj požadavek o 30 milionů snížilo, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jan Žáček. Fond má ke konci roku přestat existovat a sloučit se s pozemkovými úřady. MZe na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci Pozemkového fondu a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. Ministerstvu se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Zvýšení rozpočtu instituce o 100 milionů Kč v posledním roce jeho existence ministerstvo označilo za nepochopitelné

Pomerančový koncentrát prudce posiluje

Největší vzestup za posledních pět let zaznamenala na burze ICE Futures cena pomerančového koncentrátu v reakci na mrazy na Floridě, které poškodily tamější úrodu a také kvůli vyšetřování amerického ministerstva zemědělství. To zjišťuje použití postřiků proti plísním v Brazílii, odkud se do Států dováží 25 procent americké produkce. Březnový kontrakt koncentrátu posílil o maximální denní limit 20 centů a uzavřel středeční obchodování na 207,75 centech za libru. Cena se tak dostala u nejaktivněji obchodovaného kontraktu nejvýše od března 2007, nárůst pak byl nejvýraznější od října 2006.

Na Šumavě je možné pozorovat jeleny ze srubu

Dostatek sněhu umožnil správcům šumavského národního parku zahájit další sezonu oblíbeného pozorování jelenů, srnců a další zvěře ve volné přírodě ze speciálně postavených vytápěných srubů. Šumavská divoká zvířata mohou lidé pozorovat v jejich přirozeném prostředí už pátým rokem a zájem stále roste, řekla Jana Zvettlerová ze správy parku. Veřejnost se může na zimní pozorování přihlásit na jednu ze dvou lokalit. V provozu je už nyní srub na místě zvaném Beranky poblíž Srní na Klatovsku, zřejmě od poloviny ledna se otevře také druhá pozorovací lokalita Jelení vrchy - U Herciána poblíž Nové Pece na Prachaticku. Například loni přišlo do dvou zimních a jedné letní pozorovatelny přes 1300 lidí, z toho víc než tisícovka byla v zimě na Berankách.

TZ Lesy ČR zvýšily protipovodňovou ochranu obce Šumvald na Uničovsku

Lesy ČR významně zvýšily protipovodňovou ochranu obce Šumvald na Uničovsku, v okrese Šumperk, v Olomouckém kraji. Před nedávnem totiž na vodním toku Dražůvka, v oblasti jen kousek nad obcí, dokončily rekonstrukci původních protipovodňových opatření a to nákladem ve výši 2,7 milionu korun. „Lesy ČR kompletně zrekonstruovaly 6 metrů vysokou a 25 metrů dlouhou protipovodňovou přehrážku, která splní svůj účel v době zvýšených průtoků. Přehrážka zachytí vodou nesený materiál, který by jinak mohl narušit břehy toku a omezí nebezpečí poškození nemovitostí v obci,“ poznamenává Pavel Pernica, vedoucí Správy toků Lesů ČR, oblasti povodí Moravy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde


Zdroj: Agris, 12. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:26