Agris.cz - agrární portál

Šumavský park vybuduje kvůli prevenci tři hasičské zbrojnice

13. 1. 2012 | ČTK

Kvůli ochraně šumavských lesů před požárem vybuduje Národní park Šumava (NPŠ) tři hasičské zbrojnice. Vzniknou v obcích Prášily, Modrava a Nová Pec. Připravují se už tři roky. Na všechny už je vydáno územní rozhodnutí, na stavebním povolení se pracuje. ČTK to řekl ředitel parku Jan Stráský.

"Už před třemi lety, když jsem byl předseda rady parku, jsme donutili vedení NPŠ, aby se zabývalo tím, kdyby na Šumavě hořelo. Zvláště když necháváme tisíce hektarů suchého lesa," uvedl. Šumava podle něj dlouho vůbec nebyla v integrovaném záchranném systému (IZS), a tudíž by tam nikdo nepřijel hasit; pouze obce mají malé jednotky.

Před dvěma lety podepsala správa NPŠ smlouvu a loni v červenci se park včlenil do IZS. Poté se podle požadavků hasičů vypracovala "kniha", v níž je předepsáno, že musí být konkrétní cesty, zásoba vody na určených místech a poté teprve záchranáři garantují, že dodrží časové limity.

"Jednou podmínkou bylo, že musíme mít vlastní požární složku. Tu jsme vytvořili a nyní má 27 lidí, kteří to vykonávají po práci. Jsou to strážní z lesů, které jsme vyškolili," uvedl ředitel. Další podmínkou je, že se musí spojit s vesnickými požárníky a třetí, že si park musí pořídit tři hasičské vozy a tři zbrojnice.

"Když jsme návrhy zbrojnic namalovali, tak ti, co u nás hlídají krajinný ráz, řekli, že budova, která má třímetrové dveře, na Šumavě být nemůže. Ale to auto má tři metry, jinak tam nevjede. To stále není dořešená věc. Ale musí to vyjít, přece nenecháme Šumavu shořet," uvedl Stráský.

Podle něj se požáry parku nevyhýbají. "Loni například na Českých Žlebech shořel hektar lesa a vůbec nevíme od čeho. Naštěstí České Žleby mají hasiče a nebyl to tak velký požár," dodal. Podle Stráského bude ještě větším problémem, že IZS definoval seznam vodních nádrží, které musí park obnovit, aby měli hasiči z čeho čerpat vodu. "A to je pro naše vědce červený hadr. Například, že se znovu opraví rokytská nádrž," uvedl.

Celkem se jich obnoví v krajině devět a už se na ně zpracovávají projekty. Park začne jako první obnovovat Rosenauerovu nádrž, kterou začíná 40kilometrový Schwarzenberský plavební kanál na splavování dřeva. Nádrž je ale prázdná. Musí se opravit a napojit na vodu. V sousedním německém Národním parku Bavorský les fungují podle ředitele tyto přírodní rezervoáry běžně.

Hasičská auta by měly tři plánované základny šumavského parku dostat v prvním letošním čtvrtletí. Podle Stráského už ale bude muset požární jednotka parku přijmout nějaké profesionály.


Zdroj: ČTK, 13. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:22