Agris.cz - agrární portál

Veterináři zakázali prodej zhruba 470.000 vajec původem z Polska

17. 1. 2012 | ČTK

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zakázali prodej zhruba 470.000 vajec původem z Polska. Při kontrolách odhalili další případy vajec od polských firem, které chovají slepice v nepovolených menších klecích. Jde o tři zásilky od dvou polských chovatelů, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. Takzvané neobohacené klece, kde mají slepice méně prostoru a horší podmínky k životu, jsou v Evropské unii zakázané od začátku letošního roku.

    Vejce, která nepocházela výhradně od slepic chovaných v obohacených klecích, objevili inspektoři SVS ve velkoskladech obchodní společnosti Lidl v Cerhovicích a Brandýse nad Labem. "Vejce byly označeny kódem producenta FERMY DROBIU BORKOWSKI Sp. z o. o. z Polska. Zásilka 166.260 vajec byla pozastavena, kontroloři veterinární správy nařídili její stažení z tržní sítě a provozovateli dali možnost rozhodnout se, jestli zásilku vrátí do místa původu, nebo ji neškodně odstraní," uvedl Žáček.

    V druhém případě šlo o zásilku vajec dodanou do společnosti EUFI s.r.o., Praha-západ. Producentem byl "LIM - POL" Sp. z o.o. Zásilku nejasně deklarovaných 302.400 vajec musí stáhnout z tržní sítě.

    První případ, kdy byla v Česku zachycena vejce z chovu s neobohacenými klecemi, se objevil v minulém týdnu. Inspektoři je odhalili v obchodě Kaufland v Olomouci, kam vejce dodal polský výrobce Ovotek Sp.z.o.o.

    Evropská unie nařídila již před 13 lety producentům vajec, aby si nejpozději do konce roku 2011 pořídili pro slepice komfortnější klece. Všichni čeští drůbežáři novou technologii používají, ale mnozí jejich kolegové ze zahraničí nikoli. "Tím získávají jednoznačnou konkurenční výhodu proti těm, kteří klece vyměnili a náklady museli promítnout do cen. Ministr (zemědělství Petr) Bendl vydal koncem loňského roku českým kontrolním úřadům pokyn, aby se vejce z neobohacených klecí na náš trh nedostala," sdělila sdělila ČTK v minulém týdnu ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová.

   Čeští drůbežáři zatím do předepsané výměny klecí investovali zhruba 1,2 miliardy korun, uvedla dříve Českomoravská drůbežářská unie. V takzvaných obohacených klecích je pro každou slepici vyhrazena asi o třetinu větší plocha než v neobohacených, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo či hřad. V konvenčních klecích vycházelo na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:18