Agris.cz - agrární portál

Agrární dotace loni mírně klesly na 42,5 miliardy korun

17. 1. 2012 | ČTK

Dotace do zemědělství a příbuzných oborů loni meziročně klesly o 1,1 miliardy na 42,5 miliardy korun. Důvodem bylo omezování národních dotací, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Snížení objemu dotací pro zemědělce, potravináře, lesníky či vodohospodáře podle něj zapříčinilo omezování podpor z národních zdrojů v rámci úspor státního rozpočtu.

    Největší objem peněz představovaly jednotné platby na plochu, v jejichž rámci bylo loni zemědělcům vyplaceno více než 16 miliard korun, meziročně o 1,7 miliardy více. Naopak o 1,5 miliardy méně dostali farmáři v rámci národních doplňkových plateb, v jejichž rámci obdrželi 2,1 miliardy Kč. Snížily se také výplaty z Programu rozvoje venkova.

   Dotace, zejména z evropských zdrojů, jsou důležitým příjmem tuzemských zemědělců. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové.

   Čeští farmáři stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích stále méně než zemědělci v původních členských státech unie. Úroveň přímých plateb by se měla vyrovnat po roce 2013. Agrárníci však upozorňují na to, že staré členské země ve skutečnosti nemají zájem o jejich narovnání a pokusí se takzvané přechodné období prodloužit.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 00:07