Agris.cz - agrární portál

Vláda bude znovu jednat o rozpočtu Pozemkového fondu

18. 1. 2012 | ČTK

Vláda dnes znovu projedná návrh letošního rozpočtu Pozemkového fondu ČR (PF ČR). Jednání o návrhu minulý týden kabinet přerušil. Výdaje fondu by měly meziročně stoupnout o 70 milionů korun na 1,7 miliardy Kč. Vedení fondu přitom původně požadovalo zvýšení svého rozpočtu o 100 milionů Kč, po kritice ze strany ministerstva zemědělství (MZe) však svůj požadavek o 30 milionů snížilo.

    Fond má ke konci roku přestat existovat a sloučit se s pozemkovými úřady. Podle informaci ČTK se kolem materiálu dá očekávat vzhledem k v poslední době medializovaným aférám fondu ostrá diskuse.

    MZe na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci PF ČR a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. Ministerstvu se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Zvýšení rozpočtu instituce o 100 milionů Kč v posledním roce jeho existence ministerstvo označilo za nepochopitelné.

    Celkové letošní příjmy fondu mají podle návrhu vzrůst o 100 milionů na 1,76 miliardy Kč. Finanční bilance by tak měla skončit přebytkem 65 milionů Kč. S předpokládaným zůstatkem k 1. lednu 2012 má koncem roku dosáhnout 2,6 miliardy Kč. Podle už schválené změny zákona o Pozemkovém fondu ČR bude z uvedených peněz posílen rozpočet MZe o 1,1 miliardy Kč.

    Jak začátkem ledna informoval deník E15, Pozemkový fond na konci roku zrušil tendr, v němž hledal firmu pro poskytování právních služeb s předpokládanou cenou 140 milionů korun za čtyřletou smlouvu. Právě tendr na právní služby byl přitom jedním z těch, které se ministru zemědělství Petru Bendlovi (ODS) po jeho říjnovém nástupu do funkce nelíbily. Byl totiž na dobu čtyřnásobně delší, než činí doba samostatné existence Pozemkového fondu.

    Minulý týden pak fond ustoupil dalším výhradám MZe v další sporné zakázce a zrušil tendr s předpokládanou cenou půl miliardy korun. Cílem tendru bylo uzavřít rámcovou smlouvu na stavební práce pro letošní a příští rok.

    Hospodářské noviny v pátek informovaly, že fond prodal lukrativní pozemky v Bedřichově v Jizerských horách firmě Bio Shop, která na nich má hospodařit. Podle HN obchod budí zdání, že jde o předem připravenou spekulaci. Fond tvrdí, že žádná pravidla neporušil.

    Bendl již koncem listopadu uvedl, že požádá vládu, aby sestavila krizový tým, který bude na hospodaření fondu důkladně dohlížet. V závěru minulého týdne na dotaz ČTK připustil, že závislosti na průběhu diskuse by to mohlo být již tuto středu.

    Nová instituce s názvem Státní pozemkový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, kterou dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 00:02