Agris.cz - agrární portál

Senát zřejmě schválí změnu pravidel u posuzování restitucí

18. 1. 2012 | ČTK

Nárok na vyrovnání nevypořádaných restitucí zřejmě ze zákona získají dědicové oprávněných osob. Počítá s tím poslanecká novela o úpravě vlastnických vztahů k půdě, kterou dnes podpořil beze změn senátní ústavně-právní výbor. Horní komora novelu posoudí příští týden.

    Autoři novely z vládní koalice předlohu připravili kvůli tomu, že soudy někdy dědice oprávněných osob považovaly za spekulanty. Novela má proto stanovit, že postoupení nároku dědici nebude považováno za spekulativní. Soudy by tak neměly bránit lidem domoci se svých práv.

    Senátor ČSSD Miroslav Nenutil řekl ČTK, že senátní právníci měli vůči předloze určité výhrady. Podle senátorový znalostí je ale návrh novely je srozumitelný jak soudcům, tak pracovníkům pozemkových úřadů i advokátům.

    Novela stanoví výčet právních nástupců oprávněných osob. Budou to příbuzní v řadě přímé, sourozenci, manželé či manželky nebo registrovaní partneři, pokud na ně byl nárok převeden. Novela má jednoznačně řešit případy, kdy jsou oprávněné osoby přestárlé a převádějí své nároky na své děti.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:36