Agris.cz - agrární portál

Vláda opět neprojednala rozpočet Pozemkového fondu na letošní rok

18. 1. 2012 | ČTK

Vláda dnes opět přerušila jednání o návrhu letošního rozpočtu Pozemkového fondu ČR (PF ČR). ČTK to po jednání vlády sdělilo tiskové oddělení úřadu vlády. Kabinet jednání o tomto návrhu přerušil už minulý týden. Fungování fondu v závěru loňského roku kritizovalo ministerstvo zemědělství, kterému se nelíbilo pomalé tempo transformace fondu i plýtvání veřejnými prostředky. Fond má koncem roku 2012 skončit a sloučit se s pozemkovými úřady.

    Výdaje fondu by letos podle návrhu měly meziročně stoupnout o 70 milionů korun na 1,7 miliardy Kč. Vedení fondu původně požadovalo zvýšení rozpočtu o 100 milionů Kč, po kritice ze strany MZe svůj požadavek o 30 milionů snížilo.

    MZe na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci PF ČR a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. MZe se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Požadované zvýšení rozpočtu instituce o 100 milionů Kč v posledním roce jeho existence MZe označilo za nepochopitelné.

    Celkové letošní příjmy fondu mají podle návrhu vzrůst o 100 milionů na 1,76 miliardy Kč. Finanční bilance by tak měla skončit přebytkem 65 milionů Kč. S předpokládaným zůstatkem k 1. lednu 2012 má koncem roku dosáhnout 2,6 miliardy Kč. Podle schválené změny zákona o Pozemkovém fondu ČR bude z uvedených peněz posílen rozpočet MZe o 1,1 miliardy Kč.

    Nová instituce s názvem Státní pozemkový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, kterou dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:09