Agris.cz - agrární portál

Češi nejedí dost ovoce a zeleniny, jsou třetí "nejhorší" v Evropě

19. 1. 2012 | ČTK

V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci.

    Průměrný Čech těchto potravin denně spotřebuje 253 gramů, do toho nejsou započítané džusy. Odborníci na výživu z WHO přitom doporučují, aby dospělý člověk do svého jídelníčku každý den zařadil nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny.

    Tuto doporučenou dávku zvládnou jedině Poláci s 577 gramy denně, dále pak Italové, Němci a Rakušané. Ještě méně ovoce a zeleniny než obyvatelé Česka podle EUFIC jedí Švédové, na samém konci je Island, kde se jich v průměru na obyvatele zkonzumuje necelých 200 gramů.

    EUFIC, nevládní organizace se sídlem v Bruselu, se ve své zprávě zaměřila na 19 zemí v Evropě. Zjistila, že spotřeba ovoce a zeleniny je vyšší na jihu kontinentu než na severu, z jižných zemí v průzkumu byla ale jen Itálie. V zemích ležících na severu lidé prý jedí více čerstvé zeleniny, na jihu jsou jejím zdrojem hlavně polévky.

    Světová zdravotnická organizace odhaduje, že nedostatečný příjem ovoce a zeleniny způsobuje 14 procent úmrtí v důsledku rakoviny zažívacího traktu a 11 procent úmrtí v důsledku srdečních chorob, napsala na svých internetových stránkách EUFIC.

    V Česku lékaři každý rok rakovinu tlustého střeva a konečníku odhalí u více než 8000 lidí, zhruba 4500 zemře. V počtu těchto případů se ČR pohybuje na prvních místech světového žebříčku. Odborníci se shodují na tom, že zdraví tlustého střeva ovlivňuje strava.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:05