Bizoní maso je hitem, má méně tuku než hovězí
19. 1. 2012 | Lidové noviny
"Je to povzbuzující, jsme ale omezení tím, kolik dokážeme vyrobit. Neradi pak lidem říkáme, že už žádné maso nemáme," podotýká Karen. Dodává, že v poslední době dodali maso například do Kalifornie, Nového Mexika či na Floridu, což bylo v předchozích letech něco nemyslitelného.
Bizoní maso je podle Karen zdravější. "Je přirozeně libovější. Není tak prorostlé tukem jako hovězí. Navíc do něj nedáváme antibiotika nebo hormony a další růstové stimulanty," uvedla farmářka.
Podle jejího kolegy Davea Dirkse se na vzrůstající oblibě bizoního masa ve Spojených státech podepsala také celonárodní marketingová kampaň. Kdysi se toto maso propagovalo jen v turistických lokalitách. "Najednou je ho málo a když si člověk chce pořídit zvířata, čekají ho dramatické dražby," řekl.
Podle šéfa národní asociace chovatelů bizonů Davea Cartera zaznamenalo loni odvětví jeden z nejlepších roků v historii. Farmáři díky rostoucím cenám bizoního masa rozšiřují svá stáda a vyhlídky do dalších let jsou kladné.
Vzhledem k tomu, že ale zvířata pěstují přirozeným způsobem a nepoužívají růstové prostředky, nějakou dobu potrvá, než nabídka dohoní poptávku, podotkl Carter.
Zdroj: Lidové noviny, 19. 1. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:51