Agris.cz - agrární portál

Brusel spustí řízení vůči zemí porušujícím normy o klecích nosnic

19. 1. 2012 | ČTK

Evropská komise v příštích dnech zahájí procedury pro porušení unijního práva se státy, v nichž nejsou respektována dávno dohodnutá pravidla týkající se klecí pro nosnice. Tento fakt kritizuje i Česká republika. Obává se možného znevýhodnění českých farmářů, kteří klece podle unijních norem, jež začaly definitivně platit od počátku roku, vesměs změnili. To s sebou ale přineslo vysoké náklady. 

    "Začne to za několik dní," řekl dnes eurokomisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli na tiskové konference u příležitosti přijetí nové strategie, jejímž cílem je zlepšení životních podmínek zvířat v EU. 

    Procedury pro porušení práva však v EU nějakou dobu trvají. Komise nejdříve stát varuje, pak případně pošle odůvodněné stanovisko. Až následně, když stát adekvátně nereaguje, ho může pohnat před evropskou justici. U ní řízení může trvat i řadu let. Nakonec by státu mohla hrozit finanční sankce, to se však v podobných případech stává spíše jen výjimečně. 

    Problém souvisí s pravidly dohodnutými už v roce 1999, u nichž však platilo do konce loňského roku přechodné období. Od ledna by všechny klece měly splňovat nová pravidla, například co se velikosti a kvality klecí týká. Ani zdaleka tomu tak není. Potíže a nedodělky panují v řadě zemí. 

    Z českého pohledu je významné, že se to týká i sousedního Polska. Praha se totiž obává dovozu levnějších vajec z této země, což by mohlo mít vážné dopady na české drůbežáře. Ti by totiž mohli být znevýhodnění vůči konkurenci, která do nich neinvestovala. 

    Ministerstvo zemědělství už předem varovalo, že se bude snažit s věcí něco dělat. Státní veterinární správa zakázala prodej už statisíců polských vajec, které pocházejí od nosnic z nevyhovujících klecí.    

    Čeští drůbežáři do předepsané výměny klecí investovali podle Českomoravské drůbežářské unie zhruba 1,2 miliardy korun. 


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 19:20