Agris.cz - agrární portál

MZe chce zmírnit zákaz společného chovu skotu s rohy i bez rohů

20. 1. 2012 | ČTK

Ministerstvo zemědělství chce farmářům povolit společný chov skupin skotu s rohy i bez rohů, pokud zvířata budou mít volný přístup do výběhů a na pastviny. Chovatelé by díky tomu už nemuseli stavět tolik ohrad nutných k oddělení dobytka podle rohatosti či krávy a býky bolestivým způsobem zbavovat rohů. Společný chov skotu s rohy i bez nich nyní zakazuje vyhláška, kterou MZe navrhuje zmírnit a materiál už zaslalo do připomínkového řízení. Chovatelé by díky této změně mohli podle MZe ročně ušetřit až 60 milionů korun.    

Podle současného znění vyhlášky z roku 2004 nesmí být ve skupinách volně chován společně rohatý a bezrohý skot, což úřady zdůvodnily snahou, aby se zvířata vzájemně nezranila. MZe ale tvrdí, že takto přísná pravidla nejsou nutná v případě, pokud napadená zvířata mohou před agresivním jedincem utéct do výběhu nebo na pastvu, a navrhlo proto stanovit výjimku. "Nově by zákaz nebyl absolutní, ale připouštěl by výjimku v případech, kdy má skot volný přístup do výběhu nebo na pastvu," stojí v návrhu MZe.    

Složitost problematiky odděleného volného chovu skotu podle toho, zda má či nemá rohy, MZe ilustrovalo na příkladu chovatele, který vykrmuje dva ročníky býků a dva ročníky jalovic. "Organizačně je nyní nutno držet osm stád. Tedy dvojnásobek funkčních ohrad a dvojnásobek napajedel než v případě, kdy je umožněno chovat společně skot s rohy a bez rohů, pokud má volný přístup do výběhu nebo na pastvu," uvedlo MZe.    

Farmáři navíc často zbavují skot rohů, aby splnili požadavky vyhlášky. "Odrohování je ve většině případů pro zvíře velmi stresující a bolestivý zákrok, který může být spojen až s utrpením zvířete. Z hlediska ochrany zvířat je tedy toto řešení zcela nevhodné," upozornilo MZe.    

Ministerstvo tvrdí, že díky nové vyhlášce výrazně klesnou náklady farmářů na oddělený chov skotu podle toho, zda má či nemá rohy, a zvýší se tak jejich konkurenceschopnost. "Celková roční úspora stanovením výjimky z tohoto zákazu bude přes 60 milionů korun ročně," stojí v návrhu MZe. Farmáři by totiž už nemuseli mít tolik stát a ohrad, výrazně by jim klesly provozní náklady a lépe by využili ustájovací kapacity.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:56