Agris.cz - agrární portál

Začal berlínský Grüne Woche, Veleba kritizuje nezájem ČR o účast

20. 1. 2012 | ČTK

V Berlíně dnes začal 77. ročník největšího zemědělského a potravinářského veletrhu na světě Grüne Woche. Do 29. ledna se na něm představí 1634 vystavovatelů ze zhruba 60 zemí. Z Česka přijela desítka firem, polovinu tvoří pivovary. To v rozhovoru pro ČTK kritizoval prezident Agrární komory Jan Veleba, jenž se podivil nad nezájmem ostatních českých zpracovatelů, ale i českých politiků o tuto akci. Ministr zemědělství Petr Bendl, který se zahájení veletrhu také zúčastnil, naopak na sázce na tradiční české pivo nevidí nic špatného.

"Kdo není na Grüne Woche, tak jakoby na tomto světě neexistoval. Kdo něco znamená v agrárním sektoru, tak je na Grüne Woche," řekl Veleba. "My tady máme rok co rok jen a jen to pivo, pivo a pivo. Já si myslím, že jsme se někde zpozdili," uvedl. Účast na berlínském veletrhu je podle něj důležitá hlavně pro navazování kontaktů.

Chybu vidí na straně politiků i výrobců. "Čeští politici o to nemají zájem. Je tady jakoby povinná účast ministra zemědělství. Každý rok je to mimochodem jiný ministr," poznamenal Veleba. "Nechápu, proč tady není třeba Agrofert nebo se tu neprezentuje jiná skupina," dodal.

Bendl v hojném zastoupení pivovarů oproti ostatním potravinářským firmám nevidí nic špatného. "Češi a pivo je ve světě značka. Platí to i v Evropě," řekl ČTK. "Ale není to jenom o pivu. Je tu s námi řada firem zejména z ovocnářství, které se snaží prosadit na německém trhu," uvedl ministr. I on považuje účast na Grüne Woche za důležitou především kvůli kontaktům a "zemědělské diplomacii".

Bendl se na úvod krátce setkal se svojí německou kolegyní Ilse Aignerovou, která veletrh zahajuje obligátním "kolečkem" po jednotlivých expozicích. "Během té debaty jsme se domluvili na zítřejší (sobotní) bilaterální schůzce, abychom si řekli aktuální věci k tématu společné zemědělské politiky, chci s ní projednat problém dovozu nelegálních vajec a budeme se bavit o dánském předsednictví EU," uvedl.

Zatímco loni se berlínská přehlídka konala ve stínu skandálu s výskytem rakovinotvorného a jedovatého dioxinu v krmivu, vejcích a vepřovém mase, který vévodil i většině tehdejších odborných diskusí, tento rok takové mediálně výrazné téma chybí. "Dominantním tématem je společná zemědělská politika, protože v letošním roce musíme schválit základní parametry financování zemědělství v letech 2014 až 2020," vypozoroval Bendl z prvních setkání.

Druhou diskutovanou otázkou je podle něj bezpečnost potravin. To je aktuální téma především v hostitelském Německu, kde doznívá nedávná aféra s odhalením nebezpečných bakterií v kuřecím mase prodávaným v německých supermarketech, která je dávána do spojitosti s nadužíváním antibiotik ve velkochovech.

Bendl se s Aignerovou sejde na okraj sobotního jednání pěti desítek ministrů zemědělství z EU a z třetího světa o boji proti hladu a způsobech, jak zajistit výživu pro stále rostoucí světovou populaci. Jejich schůzku mají v centru Berlína doprovázet protesty německých zemědělců, ekologů a ochránců zvířat. České ministra čekají v Berlíně také bilaterální setkání s resortními kolegy z Polska a ze Slovinska.

Grüne Woche se koná od roku 1926. Pro firmy v agropotravinářství je tradičním a důležitým testovacím trhem před nadcházející sezonou. Pro běžné návštěvníky je to ale především přehlídka kulinářských lákadel z celého světa. Kde jinde mohou na jednom místě okusit medvědí maso z Estonska, rwandské antilopí ragú nebo australský "krokoburger" z krokodýlího masa. To mimochodem chutná podobně jako kuřecí, jen je tužší.

Už první den zaplavily berlínské výstaviště tisíce návštěvníků. Pořadatelé doufají, že i letos jeho branami projde více než 400.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 01:45